"Да не позволяваме на Ердоган да ни изнудва, да не клякаме пред турския президент", призова в интервю за ДВ кандидатът за канцлер на германските социалдемократи Мартин Шулц.

Броени дни преди парламентарните избори в Германия кандидатът за канцлер от Социалдемократическата партия и неин лидер Мартин Шулц отново отправи остра критика към турския президент Ердоган. В решителната фаза от предизборната борба той даде интервю за ДВ във Фрайбург .

Положението с човешките права в Турция е неприемливо, заяви Шулц: "Ако утре решите да заминете за Турция, за да правите репортаж, не мога да Ви гарантирам, че няма да се окажете в затвора", каза лидерът на германските социалдемократи. В момента няма много смисъл да се разговаря с президента Ердоган. Преди това Шулц нееднократно беше обявил, че е за прекратяването на предприсъединителните преговори с Анкара за членството на Турция в ЕС. Ако няма друг изход, той би подкрепил и прекратяването на сътрудничеството с Турция по въпросите на бежанската политика: "Във всеки случай няма да се огъна пред Ердоган. Не бива да се оставяме да бъдем изнудвани", каза Мартин Шулц.

Ако бъде избран за канцлер, Шулц ще говори в прав текст също и със страните-членки на ЕС, които отказват да приемат бежанци. По отношение на Унгария, например, може да се използва европейското финансиране: през следващите 7 години предстои да бъдат разпределени общо около 900 милиарда евро. "Солидарността е принцип - и това важи както за финансирането, така и за приема на бежанци", посочи Шулц.

По-нататък той се обяви за въвеждането в Европа на миграционни правила с твърди контингенти и квоти. Законите за даване на убежище обаче не трябва да бъдат променяни. А що се отнася до африканските държави, включително недемократичните, сътрудничеството с тях може да намали мигрантските потоци към Европа. Но това трябва да става само с участието и под контрола на международните организации, допълни Шулц.