Великобритания и Европейският съюз трябва да продължат съвместната борба със съвременните предизвикателства и заплахи след Брекзит, основа за това може да стане ново споразумение. Това заяви британският министър на вътрешните работи Амбър Ръд в интервю за „Сън“.

Тя подчерта, че правителствата трябва да си сътрудничат тясно, ако желаят да постигнат успех в борбата с тероризма, киберпрестъпността, търговията с хора, контрабандата на наркотици и други проблеми.

Според нея, благодарение на общите усилия на Обединеното кралство и ЕС са създадени „най-добрите в света трансгранични системи за борбата с организираната престъпност“. Излизането на страната от общността обаче ще сложи край на съществуващите споразумения, уточни Ръд.

Едно ново споразумение ще позволи на Лондон и Брюксел да създадат нормативна база за по-нататъшно сътрудничество в сферата на сигурността, отбеляза британският вътрешен министър. Тя добави, че правителството на Нейно Величество ще публикува документ, посветен на този въпрос.

На 23 юни 2016 г. във Великобритания се проведе референдум, на който мнозинството се произнесе за излизането от Евросъюза. На 29 март тази година британският премиер Тереза Мей официално уведоми Брюксел, че стартира 2-годишната процедура на излизане от регионалната организация, която трябва да приключи в края на март 2019 г.