Президентът като обединител на нацията е призван да търси съгласие и консенсус по най-важните теми от дневния ред на нашето общество. Това заяви президентът Румен Радев, предаде БГНЕС.

Държавният глава лично посрещна първите гости в сградата на президентската институция, като част от инициативата Европейски дни на наследството – 2017 г.

Докато вътре течеше първото посещение на граждани, отвън се изви огромна опашка от желаещи да се докоснат до президентската институция.

Румен Радев посрещна млади и стари в Гербовата зала, където президентът посреща делегации на най-високо ниво. В нея държавният глава награждава с ордени и медали, удостоява с висше офицерско звание, представя и състава на служебните правителства, дава пресконференции.

„В този ден, който ни зарежда с много вяра, надежда и любов, за мен и моя екип е удоволствие да ви посрещна в президентската институция и да ви запознаем с уникалния интериор на тази сграда и основните функции на президента“, обърна се Радев към посетителите.

„Президентът като обединител на нацията, като равноотдалечен от останалите власти, е призван да търси съгласие и консенсус по най-важните теми от дневния ред на нашето общество“, завърши той.

Държавният глава отвори и вратите на своя кабинет за първите посетители.

Администрацията на президента се включва в инициативата Европейски дни на наследството – 2017 г. и отворя врати за граждани днес от 10.00 ч. до 16.00 часа.

Гостите на президентската институция имаха възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков“ 2, кабинетите на президента Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова, Огледалната зала, Залата за пресконференции и Президентската библиотека.