Шестте храбри русенки, които преди 30 години не се уплашиха от тоталитарната машина, а поведоха изстрадалите жители на града на протести срещу хлорните обгазявания, да станат почетни гражданки на Русе. Това предлагат група общински съветници по повод 30-ата годишнина от първите протестни демонстрации в България през 1987 година.
Предложението е техните организаторки - Цонка Букурова, Дора Бобева, Вяра Георгиева, Стефка Монова, Евгения Желева и Албена Велкова, озеленителки в „Паркстрой“, да бъдат почетени от града, заради чийто живот рискуваха много. 
Две от тях вече са покойнички - Евгения Желева и Вяра Георгиева, за тях званието ще бъде посмъртно. За почетен гражданин се предлага също посмъртно и общественичката Мария Варамезова, която се включва в четвъртата демонстрация, пише остри писма до Тодор Живков и Михаил Горбачов и е изключена от БКП. 
Шестте жени от „Паркстрой“ организират първата екологична демонстрация в страната през септември 1887 г. Сформират неформална група на приятелски и професионален принцип и учредяват „Движение за самозащита на Русе“. В първото протестно шествие участват около 500 мъже и жени, които настояват за незабавно прекратяване на обгазяванията, започнали през лятото на 1981 г. Най-голямата демонстрация е четвъртата, тя е на 10 февруари 1988 г., когато на площада се събират между две и три хиляди граждани, а най-отпред са майките с детски колички. Месец по-късно, на 8 март 1988 г. в Дома на киното в София се създава Обществен комитет за екологична защита на Русе.