1640 са записалите се първокурсници в Русенския университет „Ангел Кънчев“, за които началото на студентското им битие се поставя на 18 септември пред сградата на Ректората. Там ще бъде тържеството за откриването на новата академична учебна година, като сред гостите ще бъде и канадският милиардер и щедър дарител Игнат Канев. Това съобщи вчера ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева. Във Видин, където се открива новият филиал на РУ, ще учат 125 студенти. 
Приемът тази година е изпълнен на 92 процента - обявените по държавна поръчка места бяха 1781, уточни проф.Пенчева.
Традиционен е интересът към неинженерните специалности в юридическия, природо-математическия, здравния и бизнес факултета, обясни тя. И посочи, че по-слабия интерес към 4-те инженерни факултета университетът смята да повиши, като развива сътрудничеството с фирми, които очакват бъдещите си кадри. 
Над 100 са партньорските фирми, с които работим активно, немалко от тях плащат таксите на студенти, които след това ще станат част от тях, каза Пенчева. 
От догодина в РУ очакват да станат факт четири двустранни програми за обучение на студенти. Русенски младежи ще подготвят магистратури в Русе, но също и в Каталунската политехника, Гранд Екол във френския Рен, Политехническия университет в китайския Шанхай и Университета по селско и горско стопанство във виетнамския Хо Ши Мин.