230 лекоатлети от 11 държави ще вземат участие във второто издание на международния Пробег на свободния дух Русе-Гюргево. Сред бегачите ще има и представители на прочутата кенийска школа, което ще придаде допълнителен колорит на състезанието. Към Гюргево ще бяга и най-възрастният участник - той е русенец и е на 69 години. 
Явно интересът към този старт расте с всеки сезон, защото кросистите през миналата година бяха 178. Освен това надпреварата е включена и в календара на Европейската федерация по лека атлетика. 
„Щастлив съм, че продължаваме да развиваме единствения в Европа пробег между две държави“, заяви на пресконференция вчера зам.-кметът на Русе Иван Григоров.
На нея присъстваха колегата му от Гюргево Йон Драгомир, организаторите на състезанието Анелия Нунева и Евгени Игнатов. 
Надявам се, че трасето при някой от следващите пробези ще мине по втори мост над река Дунав до Русе и Гюргево, каза Драгомир. 
Игнатов обясни, че на старт ще застане цветът на българската лека атлетика в кросовите дисциплини - Митко Ценов, Йоло Николов, Сава Тодоров, Маринела Нинева, Радосвета Симеонова. Сред участниците ще бъде и миналогодишният победител - италианецът Ахмед Насеф. 
Наградният фонд от 17 000 евро ще бъде разпределен между първите 10 лекоатлети. Награди ще има и за призьорите в отделните възрастови групи - над 18, 40 и 50 години. 
Програмата ще започне в събота в 9 часа пред Съдебната палата. Стартът ще бъде даден в 11. Финалът в Гюргево ще е пред часовниковата кула.