Русенци имаха шанса първи в България да се докоснат до един интригуващ музикален проект. Названието говори за това, което представлява проектът: „Вивалди метъл проджект“. В Русе част от него бе представена в един от русенските клубове, като главната причина за това беше вокалистката в проекта - русенката Цена Керчева. 
Цена и нейната сестра Ния си дойдоха за мъничко от Канарските острови, където живеят от известно време и радват с музиката си публиката, тъй като взеха участие в две колоритни русенски събития. Едното беше концерт на певеца Васил Петров, в който 
Ния и Цена се включиха като беквокали на Българския Франк Синатра 
а другото беше изискано стилно светско парти в комплекса „Седем поколения“, където техният баща Стефан Бунарджиев отпразнува свой житейски юбилей, съчетан с личния празник на притежателя на винарския комплекс край село Мечка Любен Рабчев. 
В дните, натоварени с ангажименти, вълнуващи срещи с близки и приятели, емоционални преживявания, Цена успя да предвиди и време, за да представи пред ценители италианския пианист и композитор Маестро Мистерия, който е автор на „Вивалди Метъл Проджект“. Фактически това, което двамата направиха в едни от известните русенски клубове, само разпали интереса и желанието тук да се представи и цялата творба - в целия й блясък. 
Кой е Маестро Мистерия и какво представлява проектът? За това успяхме да поговорим с италианския музикант малко преди той да си тръгне от Русе, като в разговора се включиха и Цена Керчева и Живко Коев, който е един от авторите на аранжиментите в проекта. 
Как би могла да звучи музиката на един от големите гениалници в композирането, ако той би живял в днешно време? 
Какво би сътворил удивителният венецианец Антонио Вивалди
ако съдбата беше решила да се роди не през 1678 година, а, да речем, с триста години по-късно? Как ли щяха да звучат „Четирите годишни времена“, които са една от музикалните емблеми, любими на различни възрасти, поколения, нагласи? 
Тези въпроси си задавал и един друг италианец, роден не във Венеция, а наблизо до Рим. Но въпросите си задавал не в Рим, а в столицата на една балканска държава - в хърватския Загреб. Там италианският пианист и композитор, който грижливо крие истинското си име, като предпочита да бъде известен само и единствено като Маестро Мистерия, живее от девет години, като концертира и преподава музика в един от загребските музикални колежи. 
В една зимна вечер през януари 2013 година си седях у дома в Загреб, навън валеше, беше доста студено, аз свирех Вивалди на пианото и в един момент се улових, че от чисто класическото свирене преминавам към метъл свирене, разказва композиторът. Тогава станал и включил компютъра - разбрал, че е дошъл моментът да направи това, за което имал идея от доста години - 
да транскрибира „Четирите годишни времена“ на Вивалди в ключ „метъл“
Така започнало приключението, което днес постепенно завладява музикалния свят. „Вивалди Метъл Проджект“ е симфонична метъл-преработка на бароковия шедьовър на венецианеца, като включва 14 пиеси - всички движения от оригиналното произведение на венецианския композитор, плюс две нови части, написани от самия Маестро Мистерия. В мащабната продукция участват 130 метъл и класически музиканти, струнен квартет и три хорови състава от цял свят. 
Маестро Мистерия успява да обедини зад обща идея едни от най-талантивите и способни съвременни музиканти като Рик Уейкман от „YES“, Роб Рок от „Impellitteri“, Рууд Джоли от „Within Temptation“, Ролф Пилф от „Stratovarius“, Майкъл Лепънд от „SymphonyX“, Марк Крос от „Scorpions“, Фабио Леоне от „Rhapsody of Fire“, Марко Сфольи, Марк Ууд, Анна Порталупи /свирила с Таря Турунен/ и други. Общият брой музиканти, ангажирани в този проект, надхвърля 70 и всеки от тях е звезда от голяма величина. Аранжиментите са на Дъглас Р.Рокер, Франческо Дал‘О, Франк Карузо, Гейбриълс, Кейко Кумагаи, Янис Андрулакакис, като един от авторите е и българинът Живко Коев. Самият 
Живко Коев печели два от конкурсите, които са обявени за аранжиментите
а след това маестрото му се обажда и му казва, че повече няма да обявява конкурси за следващите части, а направо възлага на Живко да разработи своята версия. 
Българското участие във „Вивалди Метъл Проджект“ е много силно. В него са ангажирани Цена Керчева, Катерина Симеонова, Мария Диез и Димитър Белчев - вокали, както и китаристката Александра Зернер. Участва също и българският академичен хор „Ангел Манолов“, който заедно с още два хора - „Синфониета Консонсус“ от Полша и „Академичният рок хор“ от Хърватия, струнен квартет и симфоничен оркестър прави звученето на метъл-версията на „Годишните времена“ внушително. 
Впрочем, именно заради записите на диска на проекта Маестро Мистерия идва за първи път в България. Вашата страна ми е много важна, усмихва се 
музикантът, чието истинско име е Джузепе Ямпиери
Както виждате, толкова много българи са съпричастни към „Вивалди Метъл Проджект“, без тях той нямаше да бъде това, което е, добавя италианецът. 
Пак българска връзка - русенката Цена Керчева, е причината металната версия на „Четирите годишни времена“ да се включи в програмата на фестивала Ките във Финландия. Kitee International and Music Art Festival се организира също от българин - Пламен Димов, който от години преподава музика и вдъхновява почитатели на рока в северната страна. Вивалди-проектът там е представен като дуо от Джузепе Ямпиери и Цена. Това беше и първата официална изява на проекта, макар и само на част от него, допълва Цена. 
Сега предстои през октомври проектът да бъде представен в Италия, през декември - в Испания. Имаме предложения за България - да направим едно изпъленние на сцената на Античния театър в Пловдив и това да бъде част от едно по-мащабно турне в България, обясняват Цена, Живко и маестрото. Разбира се, Русе задължително ще бъде спирка в българската концертна обиколка. Преди да заминат, тримата успяха да се срещнат с началника на общинския отдел „Култура“ Ива Чавдарова и да обсъдят с нея евентуално гостуване на сцената на Доходното здание през месец май следващата година. И това със сигурност ще бъде невероятно преживяване, което ще остави релефни впечатления у почитателите на бляскавите музикални експерименти.