Реплика на чудесата Стоунхендж, магични кръгове на Бялото братство, творения на извънземни или причудливи инсталации - плод на тежък труд на плажуващи на Конския плаж русенци... Русенски медии се надпреварват в красноречие и изнамиране на епитети и метафори, за да опишат нещо, което читателите на вестник „Утро“ знаят още от 8 септември. 
Става въпрос за поредната артистична акция, която правят съвместно в навечерието на новата учебна година ученици от паралелките по изобразително изкуство в Училището по изкуствата и АЛОС - Център за неформално образование и изкуство. За голяма част от русенци вече стана обичайно в първата половина на септември да очакват поредната арт провокация от децата, техните учители-художници и софийските творци. Светещи риби, преплетени и усукани нишки-размисли, философски подредени композиции на брега на Дунава - казва се лендарт, впрочем... Ако колегите от други медии бяха си направили труда да запомнят дописката в „Утро“, може би нямаше да стават за смях. Защото...
„Смях се на глас нощес, като прочетох в интернет за „загадъчните“ каменни кръгове на брега на Дунава! Ако не беше толкова късно, веднага щях да звънна и на други колеги да се повеселим. Особено като гледах и репортажа на една местна телевизия, където дори направиха анкета с минувачи - в търсене на ключа към загадката“, каза директорката на НУИ Мария Дуканова. Ако не бяхме толкова претоварени с подготовката на първия учебен ден, сигурно щяхме да дадем пресконференция, която може би щяхме да наречем „Извънземните са ученици в НУИ“, добави Дуканова, все още недоумяваща наистина ли русенски журналисти не са забелязали, че вече четвърта година децата и АЛОС правят тези цветни и забавни пърформанси. 
И докато виртуалните репортажи и съобщения могат все пак да се затлачат под нови информации и да се загубят, първата страница на вестник „Бряг“ със сигурност ще остане за поколенията. С гордо вдигнато „чело“ за „русенския Стоунхендж“. Нещо като реплика на едновремешното тържествено посрещане на извънземните на летище Щръклево. Но за този вестник може би „лъжливата новина“ има и друг смисъл. Преди дни стана ясно, че точно той - всъщност регистрираната със същото име фондация - печели от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ близо 8 хиляди лева за проект, в рамките на който ще обяснява на русенски ученици що е то лъжлива новина и как да се предпазват от нея. И явно вече подготвя илюстрации по темата „Фейк“.