Възрастен мъж се простил насила с 400 лева, след като първоначално потеглил, но после се усъмнил в прилагана от години схема за измама.
Във вторник около 13 часа 82-годишен русенец седял на пейка пред блока си във „Възраждане“, когато до него седнал непознат мъж на около 40 години и го заговорил. 
От дума на дума младият мъж обяснил на дядото, че има начин да му се увеличи пенсията, но първо трябва да внесе с протокол 400 лева в организация, която е изготвила списък с пенсионери за повишение на месечните доходи от НОИ.
„Сумата е еднократна и за 400 лева ще получиш 1660 за четири месеца назад“, казал непознатият. 
Пенсионерът се съгласил, качил се в дома си и се върнал с парите, но не ги дал на благодетеля, а започнал да разпитва каква е тази организация, дето дава така лесно пари. Измамникът измърморил нещо неразбираемо и накрая ясно казал, че трябва да вземе протокола за еднократната вноска и предложил на дядото да отидат двамата, за да не се разкарва излишно. Щом тръгнали, любезният до този момент непознат ударил силно стареца по ръката, в която държал парите, издърпал банкнотите от шепата му и побегнал.
Ограбеният подал сигнал във второ РПУ в 13.40 часа и дал описание на крадеца: висок около 160-170 см, пълен, с бяло топчесто лице, къса черна коса, облечен с кафяво-черна блуза с три хоризонтални жълти райета и обут с тъмни панталони.