Интересен и ефективен начин да накарат деца от малцинствата да се научат да четат са намерили в регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Малките  любознайковци могат да седнат пред привлекателните компютри, но при едно условие - да прочетат 1-2 страници от любима книжка на глас. Така приятното се съчетава с полезното, а междувременно с други игри и забавления малчуганите придобиват и хигиенни навици, научават се да разпознават опасността и кога да се обаждат на номер 112.
За всичко това разказват служители на регионалната библиотека, които през лятото организираха образователни групи именно за такива деца, чийто майчин език не е българският. Всеки ден роми на различна възраст идвали в библиотеката. В началото било, за да играят на компютрите, но след време библиотекарите ги увлекли с интересните занимания за обогатяване на знанията им в науката и изкуството. Децата проявили интерес и към големия шах в градината на пл. „Батенберг“, с който библиотеката по проект „Наркотикът интернет“, финансиран от Министерството на младежта и спорта, се опитва да замени компютрите със спортни игри и истинско общуване. И някои от малките роми дори успели да изненадат библиотечните служители с познанията си по шах. Други пък проявили спортен талант и спечелили първите награди в живота си.
Освен за деца от малцинствените групи, библиотека „Любен Каравелов“ организира летни занимания и за българчета, които живеят в чужбина и са на гости на баба и на дядо в Русе. За да подобрят познанията им по български език, библиотекарите им помагали да четат и да пишат, насочвали ги към интересни и подходящи за възрастта им книги, запознавали ги с техни връстници, в игри с които да развиват речта си. А различните тематични дни сплотявали и сближавали децата, без значение от кой етнос са и какъв е животът им. По този начин библиотеката не само им дава нови знания, но и ги възпитава да ценят другите и да не делят различните.
Да помага на децата в обучението и да развива интересът им към литературата е една от големите мисии на регионална библиотека „Любен Каравелов“. Библиотечните служители са убедени, че училищата и библиотеките трябва да работят заедно за развитието на детското образование и възпитание, за да има резултати. Място в тази идея намират и различни фирми и организации, с които вече няколко години съвместно се организират инициативи с образователна и възпитателна цел. Една от тях е и предстоящата акция „Стара хартия за нова книга“, която ще се проведе на 17 септември в Русе. 
Благодарение на тази инициатива много хартия всяка година се рециклира, а в замяна на това десетки деца се сдобиват с нови книги. Миналата година например голяма част от децата от ромски произход, които са посещавали библиотеката, са дарили хартия, за да получат книга. Това е и една от причините библиотеката да продължава активно да работи с тези деца, за които по принцип общото мнение никога не е добро. А те са едни от най-редовните посетители в библиотеката, четат книги и играят с връстниците си, казват служителите в библиотеката, които и догодина ще организират за тях интересни и полезни занимания.