Решихме да направим възстановка на операта „Евгений Онегин“, която е била поставяна в Русе преди седем-осем години, но фактически правим абсолютно нова премиера. Това каза вчера изпълняващият длъжността директор Ганчо Ганчев, представяйки екипа, който на 14 септември ще покаже творбата на Чайковски по романа в стихове на Пушкин. Ганчев изрази надежда, че новата постановка на режисьора Бойко Богданов ще има дълъг живот и ще радва неведнъж русенската публика. 
Режисьорът Бойко Богданов изрази радостта си да работи със сръбския диригент и директор на оперния театър в Белград Деян Савич, който води сегашния международен майсторски клас за млади диригенти в Русе.
В София живея срещу хотел „България“ и на всеки 24 май гледам как минават едни млади момиченца с изкуствени устни, израз на чалгата, която е превзела дълбоко живота в нашата страна, затова искам да покажем на тези изкуствено оглупени млади хора, че има Пушкин, има Чайковски, има стойности и истинско изкуство, каза Бойко Богданов. 
Деян Савич разказа, че за първи път е работил в Русе и Бургас преди 30 години. 
Тогава операта и филхармоничното дружество бяха отделни институти, сега са едно - радвам се, че качеството на работа тук е все така високо, каза сръбският маестро. 
Той посочи, че в майсторските класове, които се провеждат за диригенти в Русе, младите хора от чужбина усъвършенстват уменията си да работят с оркестър и солисти. 
Често тук те получават шанса да дирижират творби като „Самсон и Далила“, „Летящият холандец“ и други, докато във Франция и Германия трудно получават такава възможност, добави Савич. И съобщи, че в концертното изпълнение на „Летящтият холандец“ на 18 септември четирима от солистите пък са от Сърбия, от Белградската опера. Това е демонстрация на балканските либерални ценности, вметна режисьорът Богданов. 
На пресконференцията вчера солистите в „Евгений Онегин“ Валери Турманов /Евгений Онегин/, Николай Моцов /Ленски/, Нели Кравченко /Татяна/ и Андреана Николова /Ларина/ споделиха въодушевлението си от шанса да пеят в класическото произведение на Чайковски и пожелаха успех на тримата диригенти, които ще дирижират постановката на 14-и, и на техните им колеги от майсторския клас.