157 цветни литографии на едно от големите световни имена - Марк Шагал, пристигат в Русе за първата по рода си изложба в страната. Експозицията ще бъде открита в петък, 15 септември, в 18 ч в централната зала на Художествената галерия на „Борисова“ 39. Русенци стават първите български зрители на прочутите серии на художника, живял в белоруския град Витебск и бляскавия Париж. Експозицията е резултат от доброто сътрудничество на русенската галерия с известния германски колекционер Томас Емерлинг - литографиите на Шагал са именно от неговата богата сбирка. 
Русенци ще могат да видят емблематични серии от  литографското наследство на художника - „Дафнис и Хлоя“, библейският цикъл с удивителните Шагалови трактовки на сюжети от Стария завет, сказанията за Авраам до Книгата на Пророците. Литографиите на Шагал са също тъй празнични и емоционални, като в тях се проявява неподражаемото му владеене на магията на черното и бялото. 
В Художествената галерия в момента боядисват залата за предстоящата експозиция със световно известните творби. Средства за освежаването РХГ спечели със свой проект пред Министерството на културата, който бе одобрен.