Дело за смърт на пътя беше отложено заради отсъствието на ключов експерт - съдебният лекар Пламен Димитров се оказа в платен годишен отпуск. 
Вчера беше поредното заседание в процеса срещу англичанина Едуард Птичард, който е обвинен, че на 20 октомври 2015 г. вечерта в село Сваленик е блъснал Гецо Георгиев и дъщеря му Румяна Василева. Те, заедно с кандидат-кмета Йордан Томов, се връщали от партийно събрание пет дни преди местните избори на 25 октомври. 
Тримата вървели по платното вдясно, тъй като от тази страна нямало тротоар. На отсрещната имало, но там били струпани строителни материали, стана ясно по време на едно от заседанията. Пешеходците били с гръб към движението и след завой на пътя ги връхлетяла кола, която повлякла бащата и дъщерята. Причинила смъртта на Гецо Георгиев и нанесла тежки травми на Румяна Василева. Шофьорът дори не спрял да провери какво е станало. 
Щом се прибрал в къщи, той се обадил на своя познат Наим Наим, който свидетелства пред съда в предходното заседание. По думите му, Едуард Птичард споделил, че мисли, че е блъснал човек. Наим се уверил, че на мястото има полиция и посъветвал британеца да се предаде, което той и направил. 
Вчера адвокатът му поиска да се изготви техническа експертиза от геодезист, който да установи имал ли е видимост заради завоя шофьорът. Прокурорът и адвокатите на пострадалите се противопоставиха, а съдът не прие искането с мотива, че то е ненавременно и първо трябва да се приемат назначените вече експертизи и едва след тях да се изясни дали има нужда от още една.