Наскоро загубихме колегата от РД „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Бяла мл.инспектор Николай Елефтеров Николаев, затова няма да празнуваме на професионалния ни празник - 14 септември, а само ще проведем мероприятията, с които да покажем пред гражданите рисковете на нашата професия, каза вчера при обявяване на Седмицата на пожарната безопасност 11-17 септември началникът на пожарникарите в региона комисар Димитър Павлов.
Огнеборецът загина при потушаване на голям пожар в къща в Бяла на 18 август. За смелостта и себеотрицанието си Николаев е награден посмъртно с почетен знак на МВР от директора на НД „ПБЗН“ Николай Николов, а наградата е връчена на съпругата му. А на 13 септември колеги на Николай Николаев ще се включат в почитането на паметта му в гробищния парк в Бяла.
Освен него загиналите в пожари от началото на годината са четирима, а пострадалите са 9. През януари в блок на ул.“Доростол“ 72-годишна жена почина от задушаване при пожар в апартамента на втория етаж. На 12 април 43-годишен болен мъж изгоря при пожар в бл.303 в кв.“Чародейка“. На 29 юли 72-годишен мъж вдиша газ в пожар в къщата му в Мартен и белите му дробове изгоряха. На 23 август болна 85-годишна жена се задуши в къщата си в Нисово от падналите кюнци в стаята.
Общо произшествията за периода са 740 срещу 799 за миналата година, като са регистрирани 348 пожара без материални загуби. Гасен е и един горски масив, но пламъците са локализирани преди да навлязат в гората. За съжаление за тези осем месеца лъжливите повиквания са 31, а само едно излизане на екип ни струва около 300 лева, каза Димитър Павлов.
В Седмицата на пожарната безопасност във всички поделения в региона са открити телефонни линии за граждани за времето от 9.30 до 12 часа. Днес в структурите на пожарната в Русе ще се проведе Ден на отворените врати с разясняване на мерки за пожарна безопасност и защита при бедствия. Утре от 11 часа ще се поднесат традиционно венци пред паметника на загиналите пожарникари при изпълнение на служебния им дълг на бул.“Трети март“ 23. 
Кулминацията на празника на пожарникарите е на 15 септември от 11 часа на площад „Княз Ал. Батенберг“, където ще бъде изложена техника на огнеборците и всяко желаещо дете ще може да влезе в автомобилите, да пусне сирените и да „гаси“ пожар с маркуч в градинката пред библиотеката.