Три първи копки и водосвет дадоха старт на най-големите промени в Русе от десетилетия. Крайният резултат ще бъде преобразяването на неугледната днес крайбрежна зона и превръщането й в любимо място за разходка, отдих, забавление и спорт. Нов облик ще имат и улиците, свързващи центъра с кея.
С изпълнението на един от най-важните инфраструктурни обекти в Русе напълно ще се промени булевард „Придунавски“, ще се обновят пешеходните алеи и зелените площи, освен това ще се изградят нови детски площадки, сцени на открито и фитнес площадки. „Придунавски“ ще стане двупосочен, като по него ще минава и градски транспорт. Ще има ново кръгово кръстовище на пресечката с „Фердинанд“ и „Райко Даскалов“, като именно в този участък стартират строителните дейности. 
Паралелно с това започва и обновяването на ул.“Славянска“ - от пл.“Елиас Канети“ в посока БРП, и на „Райко Даскалов“ - от паркинга до Съдебната палата в посока „Фердинанд“.
Традиционното менче с вода бе плиснато от зам.-кмета Димитър Наков и главния архитект Живка Бучуковска. Наков определи деня на символичната първа копка като паметен за русенци, тъй като започва дългоочакваната реконструкция на „Придунавски“ и ремонт на улиците, които свързват централната градска част с кея. Той помоли за разбиране гражданите предвид затворените участъци и повтори думите на премиера Бойко Борисов, че „няма как да ги начертаем и нарисуваме с боички“. 
Заради голямата реконструкция се налага да се въведе и временна организация на движението, като голяма част от кръстовището до хотел „Рига“, както и участъкът от бул. „Придунавски“ до ул. „Църковна независимост“ ще бъдат затворени. Оставена е възможност за обратно движение на моторните превозни средства, които идват от Халите в посока „Рига“. Така движещите се по уличките, които извеждат движението на превозните средства северно от бул.“Фердинанд“, ще могат да правят обратен завой и да продължават в посока „Сердика“.