Рафаел Надал спечели за трети път в своята кариера титлата от Откритото първенство на САЩ, след като на финала се наложи по безапелационен начин над южноафриканеца Кевин Андерсън с 6-3, 6-3 6-4 за 2 часа и 27 минути.

За лидера в световната ранглиста това е 16-ти трофей от Големия шлем, както и втора Мейджър титла за годината, след като през юни спечели и Откритото първенство на Франция.

Рафа бе впечатляващ по целия си път към финалната фаза на надпреварата, а в нея не остави никакви шансове на 203-сантиметровия гигант от ЮАР.

Финалът започна равностойно, но Краля на клея бързо пое инициативата, реализирайки пробив в седмия гейм за 4-3. Впоследствие Надал затвърди преднината си, а в крайна сметка и затвори частта след още един пробив за 6-3.

31-годишният испанец продължи да диктува събитията на корта и във втория сет, повеждайки с 4-2 след пробив в шестия гейм. Андерсън се опита да окаже съпротива, но така и не съумя да намери противодействие срещу безпогрешната игра на Матадора и той предаде сета отново след 6-3.

На старта на третата част левичарят от Майорка стигна до пробив още в началото на сета, а впоследствие затвърди преднината си, за да поведе с 2-0. До края Надал печелеше повече от убедително своите подавания и в крайна сметка достигна до победата с 6-4, записвайки пети успех над Андерсън от общо пет срещи помежду им.

Това бе първи финал за Рафаел Надал на Откритото първенство на САЩ от 2013 г, когато отново спечели титлата след победа над Новак Джокович. Шампионът и водач в световната ранглиста получи чек на стойност от 3,7 милиона долара за триумфа си в Ню Йорк. За Кевин Андерсън пък това бе първи финал на турнир от Големия шлем, което може да се счита за грандизоен успех за южноафриканеца. Със спечелените точки Андерсън се изкачва с 17 позиции в класирането и вече е 15-та ракета в света.