Основната характеристика на 9-и септември е разделението. Проблемът не е, че обществото беше разделено 45 години, а че обществото продължава да бъде разделено и сега. Това каза в предаването „120 минути” по bTV президентът на България (1997-2002) Петър Стоянов.

„Толкова години след рухването на комунизма, хората, които са продали душите си, за да служат на този комунизъм, продължават да ненавиждат всеки честен и почтен човек, защото в неговото лице се оглеждат като в огледало, виждат своето безчестие. Това е следа, която ни преследва толкова години. Тук намирам в психологически план моралното развращаване, с което комунизмът допринесе за днешната деморализацията на българското общество. Това е големият проблем – промяната на манталитета”.

Повечето от тях ловко се нагласиха и се възползваха от днешната система.

Десният човек не е онзи, който вдига лозунги и служи на собствената си суета, желаейки да бъде най-десния или единствения десен, каза Петър Стоянов.

"Десният е онзи, който се грижи са семейството си, за градинката пред блока си, за собствената си къща, който плаща данъците си, който е почтен към хората около него".

Това, че младите хора, които не са живели по времето на комунизма, бленуват за твърда ръка е обяснимо, каза още Стоянов. Деветосептемврийската революция промени коренно манталитета на българския народ , допълни той.

Тези, които искат силна ръка и имат носталгия към миналото, имат носталгия заради баничката от 15 стотинки. Това са два свята – едните не харесват комунистическа България заради чувството на непоносимост.

Другите я харесват заради това, че баничката е била от 15 стотинки и са имали възможност всяка година да ходят по 14 дни в Ахтопол в бунгала с външна тоалетна.

Става въпрос за два различни мирогледа, за два различни свята. Но светът на хората, които уважават своята свобода, своята предприемчивост, своята деловитост, които искат да работя свободно – точно тези хора са двигателят на икономиката и на прогреса на всяка държава", заяви Петър Стоянов.