Севернокорейският лидер се появи за първи път от месеци с жена си

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун организира пищен банкет в чест на своите ядрени учени и специалисти, участвали в шестия и най - голям ядрен опит на Пхенян преди седмица, съобщи официалната агенция на КНДР КЦТА, цитирана от Ройтерс. Тържеството включваше художествено представление и фотосесия със самия вожд на севернокорейския народ. До Ким Чен Ун за първи път от месеци се появи и съпругата му Ри Сол Джу, за която се смята, че наскоро е родила третото им дете.

Не се уточнява кога се е състояло празненството, но според анализатори това най-вероятно е станало в събота.

На разпространените от севернокорейската агенция снимки Ким позира широко усмихнат в сградата на Народния театър в Пхенян заедно с двама видни ядрени учени: Ни Хон Соп, ръководител на севернокорейския Институт за ядрени оръжия, и Хон Сун Му, заместник завеждащ отдела на Корейската трудова партия за военната индустрия.

Ни и Хон изиграха ключова роля в севернокорейската ядрена програма. Ни е бивш директор на Центъра за ядрени изследвания в Йонбьон, най-важния ядрен обект на Пхенян, а Хон също е работил там като главен инженер.

На банкета Ким заявил по адрес на двамата специалисти, че те са “поели водещата роля в постигането на главната цел - да се доизградят държавните ядрени сили” в съответствие с политиката му на паралелно ядрено и икономическо развитие.

Междувременно китайски институции въведоха някои мерки по отношение на Северна Корея. Няколко големи китайски банки са ограничили операциите със сметки на севернокорейски граждани, а износът на Китай на нефтопродукти за КНДР е намалял със 75 процента за периода май - юли.

Британското разузнаване пък подозира, че Иран и Русия тайно са оказвали помощ за севернокорейската ядрена програма, съобщи в. “Сънди телеграф”.