Най-новият православен храм в Русе - дългоочакваният „Всех Святих“, съграден с желанието на хиляди хора да се поправи грехът от събарянето на черквата преди 42 години, вчера отвори врати и посрещна първите миряни. Утренята и освещаването започнаха още на разсъмване, малко по-късно бяха осветени осемте камбани, специален дар от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Осемте отлети в руския град Воронеж камбани бяха поставени на два зелени постаменти пред храма, където хората им се любуваха, преди да се насочат към черквата. 
В 9.30 ч Русенският митрополит и свещеници излязоха пред църквата, за да посрещнат патриарх Неофит - влизането на негово светейшество продължи дълго, тъй като 
десетки русенци искаха да поздравят и да целунат ръка на патриарха, 
когото тачат от годините му като русенски владика. Литургията започна с ангелогласно пеене на хор, какъвто в Русе миряните не са чували. Очевидно беше, че за тази звучност причината не беше само и единствено акустиката в новата черква. Оказа се, че специално за празничната церемония по освещаването на „Всех Святих“ и за първата света литургия е поканен руски младежки православен хор. Стана ясно, че хорът идва от Украйна, но е към Руската православна църква. 
Ние разколници не каним, коментира кратко едни от руските свещеници, взели участие в службите. 
За да споделят с Русенския митрополит Наум празника на новия храм, негови 
специални гости бяха Саратовският и Волски митрополит Лонгин от Русия, архиепископите Теодосий и Варсануфий от Румъния, официалните представители на руския и на румънския патриарси архимандрит Филип и ставрофорен иконом Нелуц Оприа, български епископи
Всички те участваха в литургията, което я направи изключително тържествена и въздействаща. 
Храмът бе пълен с народ - през първата половина на службата, докато официалните гости бяха само и.д. генералният консул на Русия Иван Пивоварчук, председателят на Общинския съвет Христо Белоев и ректорът на Русенския университет проф.Велизара Пенчева и някои от дарителите, хората в храма бяха предимно превалили средна възраст. Това не пречеше на 
всяка трета баба да протяга ръце с телефон и да снима 
непрекъснато, правейки кадър след кадър. Други пък си говореха на висок глас, обсъждаха кой дошъл и кой още не е. По някое време разговорите на миряните станаха толкова свободни и непринудени, че се наложи владиката Наум да се обърне към множеството и с трудно сдържан шепот да настоява: „Моля ви се! Не сме влезли да се надвикваме! Тишина!“. 
За известно време наистина настана тишина, но тъй като в храма постепенно ставаше все по-задушно от изобилното кадене на тамян, някои от възрастните започнаха да излизат навън - на тяхно място идваха други, които не бяха чули предупреждението на владиката и разговорите тръгнаха наново. Мине-не мине звъняха и телефони, които техните притежатели не знаеха как да изключат. Все пак, трябва честно да кажем, че в храма преобладаваха миряни, които очевидно знаеха защо са там, по лицата им се четеше, че те 
искрено преживяват празника, като знаеха текстовете на молитвите и реда на службата
На моменти свещеници от митрополията минаваха през събралия се народ, като с деликатни подканяния „разсичаха“ множеството, за да могат да минат нови гости. Неясно защо по средата на литургията решиха да влязат хора, които стояха отвън пред църквата още преди да дойде патриархът. За една друга част от видните поканени за празника беше ясно защо чакат отвън. В 11.10 ч, малко преди финала на тържествената служба, сред миряните бе направена по-енергична пътека - и в освободеното пространство премина министър-председателят Бойко Борисов, а заедно с него и областният управител Галин Григоров и неговите заместници, кметът Пламен Стоилов и неговите заместници, депутатите от ГЕРБ, бившият областен Стефко Бурджиев, дори и социалистът Божидар Йотов. Заедно с тях и с немалобройната охрана на премиера влязоха и десетки нови богомолци, като вдигнатите ръце с телефони за снимки вече представляваха истинска гора. 
Когато литургията приключи с трикратно изпято многолетствие, 
патриарх Неофит държа прочувствена реч
„Преди десет години с божията помощ положихме началото на два градежа - на църквата в Басарбовската света обител и на храма „Всех Святих“. Църквата в Басарбовския манастир бе завършена през 2016 година, а днес е ден за свято тържество, тъй като Русе отново има своя храм, знаков и обичан от хората в тази епархия“, каза главата на БПЦ. 
Той припомни трагичната съдба на съборения през 1975 г. храм и изрази надежда, че църквата, която бе осветена, „ще свидетелства за нашата любов към бога и за нашето покаяние за стореното с храма някога“.
Патриарх Неофит благодари на митрополит Наум за грижата му положеното преди 10 години начало да бъде доведено до край и пожела на всички крепко здраве и още много духовно дръзновение. Негово светейшество подари на черквата „Всех Святих“ икона с образа на Христос Спасителя и мощехранителница със свети мощи на Св.Андрей Първозвани, апостолствал по нашите земи. 
В своето слово 
митрополит Наум се върна към драмата, която е преживял Доростолският и Червенски владика Софроний
който е бил поставен пред безалтернативнаата ситуация да приеме решението за събарянето на храма.
Изправен пред изключително деликатната ситуация да съчетава обязаностите си на един праволинеен клирик с дипломатичността на кириарх /глава на митрополия - б.р./, поставен в условията на чужда на светото православие доктрина, месеци след разрушаването на храма митрополит Софроний получава инфаркт, припомни архиереят. Разрушеният храм се възприема от много русенци като прокоба, но сега отново гостоприемно отваря врати за гражданите и гостите на Русе, за всяка вярваща душа, търсеща пътя към Христа и светлината, каза владиката. 
Той благодари специално за личното застъпничество и подкрепата от страна на министър-председателя Бойко Борисов и правителството, на кмета на Русе Пламен Стоилов и на всички, спомогнали да се изгради църквата „Всех Святих“. 
Владиката връчи на патриарх Неофит почетния знак на Русенската митрополия „Св.Димитър Басарбовски“ първа степен
като подчерта и че вчерашното идване на негово светейшество в Русенска епархия е и неговото първо официално посещение тук, откакто Наум е избран за Русенски митрополит преди 4 години. 
Почетният знак „Св.Димитър Басарбовски“ втора степен бе връчен на представителя на Московската патриаршия митрополит Лонгин, който е донесъл подарените от руския патриарх камбани. 
На премиера Борисов митрополит Наум подари мозаечна икона на Христос, за да закриля него и близките му - в знак на благодарност за основното спомоществователство за довършването на двете църкви. Благодарствени грамоти бяха връчени на областния Григоров, кмета Стоилов, дарители и техни родственици. 
Финална точка в официалната част беше откриването на паметна плоча с имената на дарителите на една от стените на новия храм и снимка за спомен на основните участници в тържествата на стълбите пред черквата.