Подготвя се технически проект за ремонт на повредения мост в Басарбово, а след като приключат всички проучвания и процедури, ще е ясно какви средства ще са необходими и кога ще започнат същинските строителни дейности. 
Съоръжението, което е част от обходния маршрут по направлението Русе-Бяла, пострада в началото на февруари, когато рухна едната от двете метални пешеходни пътеки по моста. Последва спешен ремонт, за да не бъде разделено селото на две и в момента движението по единствения път над Русенски Лом става със скорост до 40 км/ч. 
Има опасения, че може да поддаде и втората пешеходна пътека, още повече че според строителя на мостове Игнат Колев тези допълнителни метални конструкции не са направени както трябва. Затова от Пътната агенция предприемат авариен ремонт на лявата тротоарна конзола на мостовото съоръжение. Движението се извършва в едната лента с пропускателен режим, като участъкът е сигнализиран, а предвиденият срок за ремонтните дейности е до началото на декември. 
Мостът е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 г. Позицията на общината е, че за моста е належащ основен ремонт, а не козметичен.