Погледнете какво чудо е! Как може някой да оставя такива боклуци след себе си, как не ги е срам?! Голяма мръсотия е! Обичаме природата в Лесопарка, но гледката покрай брега на езерото ни отблъсква и вече все по-рядко идваме тук. С тези думи ни посрещнаха вчера рибарите Еленка и Димитър Димитрови, които бяха разпънали въдиците край езерото в Николово. 
А наоколо наистина е обсипано с всевъзможни боклуци - кенчета от бири, пластмасови бутилки, опаковки от цигари, найлонови торбички. И въпреки че в Лесопарка навсякъде има контейнери и те се извозват редовно, голяма част от рибарите, които по дефиниция би трябвало да обичат природата, оставят след себе си купчини отпадъци.
Като хвърлям на плувка, вадя най-различни неща - например чаши от кафе или торбички. Предния път, когато идвахме, бяхме на отсрещния бряг. Там някой дори си беше оставил хванатите риби и не мога да ви опиша каква миризма се носеше, сподели още семейството.
Съпрузите ходят да ловят риба и покрай Дунав, на Русенски Лом и казват, че и там ситуацията е подобна. Затова всеки път преди да разпънат въдиците Еленка и Димитър почистват мръсотиите на предишните рибари и със съжаление отбелязват, че никога не са виждали някой друг да го прави.
Малко по-надолу покрай езерото срещнахме и Пламен Иванов, който поне веднъж в седмицата също избира езерото в Николово, за да лови риба. 
Изхвърлих два чувала от по 60 литра с боклуци, преди да се настаня. Цяла нощ тук има хора, а след тях остават бутилки, кутийки от бира, семки. Дошъл съм тук да почивам и не ми тежи да почистя. Всеки път е едно и също и затова в колата съм се снабдил с чували. Редовните рибари си събираме боклуците и си ги изхвърляме в контейнера, след като си тръгваме, коментира мъжът.
Запалените въдичари споделиха, че подкрепят най-голямата доброволческа акция „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе на 16 септември, и също ще се включат в почистването, но бяха категорични, че всичко опира до възпитание и съзнание. 
А иначе вчера в областна администрация се проведе работна среща във връзка с тазгодишното издание на кампанията, като бяха отчетени и резултатите от 2016. За първи път лидерската позиция с най-голям брой доброволци завоюва Русе с 10 637 души. Всички общини в областта участваха активно в кампанията миналата година, като се откроиха и няколко териториални структури на министерствата и ведомствата. 
Служителите на Регионална здравна инспекция, където имаше 10 доброволци, почистиха 10 чувала отпадъци от Природен парк „Русенски Лом“. Областна дирекция на МВР Русе имаше 27 доброволци, които събраха 5 чувала отпадъци от работни места, складови помещения и прилежащ двор на бул. „Ген. Скобелев“ 49, 6 чувала от територия на складова база на бул. „България“ 300, 3 чувала отпадъци от работни места и прилежащ двор на ул. „Давид“2. 
От Регионалната служба по заетостта имаше 24 доброволци, които събраха 7 чувала отпадъци от паметника на моряка. От областното пътно управление се включиха 30 доброволци, които почистваха първокласните и второкласни пътища и събраха 47 чувала отпадъци. Областна администрация Русе, „ВиК“, Митница Русе и „Монтюпе“ чистиха по групи района от Телевизионната кула по ул. „Генерал Кутузов“ до разклонението на ул. „Мальовица“. 
Много от служителите се включиха в почистването със своите деца, а обединени в усилията си те успяха да съберат 400 чувала боклук. В кампанията „Да изчистим България заедно“ 2016 г. в Русенска област се включиха 39 училища. 
Денят на голямото почистване през 2017 е 16 септември. Националната уборка е една от стъпките за подготовката на страната за участие в първия Световен ден на почистване. Той ще се проведе през есента догодина и ще обедини доброволците от 150 държави в най-голямата зелена и позитивна гражданска инициатива, която светът е виждал. 
С подкрепата на екоминистерството и частни дарители са осигурени ръкавици и чували за акцията, които ще бъдат доставени в общините до неделя.
На картата на кампанията в сайта daizchistim.bg доброволците ще могат да отбелязват мястото, което са почистили. Всеки регион ще бъде участник в състезанието за събиране на зелени точки на картата, а победител е областта, събрала най-много зелени точки в края на кампанията.