Продава ли се преждата? По колко е чилето? 
С тези въпроси жени на средна и по-голяма възраст засипваха ученици от паралелките по изобразително изкуство в Училището по изкуствата, които вчера бяха се разположили пред сградата на Художествената галерия. Половин дузина десетокласници вадеха гранчета шарени конци от два грамадни полиетиленови чувала и сръчно правеха от тях цветни помпони. Вдясно от входа чимшировият храст, изяден безмилостно от някакви пълзящи китайски насекоми, постепенно се покриваше от кипра плетеница от шарени конци. Това ще бъде нашето земно кълбо, обясниха художничките Мая Кубратова и Златка Стойкова, докато наблюдаваха как едно кълбо сини конци се превръща в Черно море върху изсъхналия чимшир. 
Поредната арт акция, в която се включват момичета и момчета от НУИ, е четвъртият русенски творчески десант на център „Алос“, в който група млади художници от София споделят идеи и вдъхновение със свои млади бъдещи колеги. Русенци вече познават симпатичните резултати от досегашните партньорства на учениците с „Алос“ - светещи хартиени риби, грамадни засмени змейове, слънчев часовник на брега на Дунава, както и едни забавни фигури от дърво и метал, които започваха да се движат в определени ситуации. Впрочем, вчера на дунавския бряг деветокласници обмисляха заедно с техните преподаватели Виргиния Пенчева-Джина и Живко Лазаров своята нова идея. 
Пак пред входа на галерията друга група от десетокласници вдъхнаха нов живот на каменния зограф, като го накараха „да рисува“ с цветни нишки, очертаващи необичайна композиция в тревата. Момичетата си вършеха работата, като от време на време вдигаха глави и разочароваха спиращите се лели: „Не, преждата не се продава! Не, не е за плетене!“. В същото време учениците от 11 и 12 клас изработваха видеоматериали и клипове, които ще покажат пред публика, когато и всички останали творения бъдат готови - очаква се това да стане по обед в събота в Художествената галерия.