„Русе иска да диша, спрете обгазяването!“ - това бе едно от издигнатите на снощния протест на площад „Свобода“ искания. Над 200 души дойдоха в центъра на града, за да напомнят на институциите, че очакват от тях да им гарантират нормална и здравословна околна среда.
Това беше шестата демонстрация с искане за чист въздух, а публичното недоволство този път бе предизвикано от обгазяването на 30 юли. Според протестиращите в юлската утрин в града отново се е носела тежка миризма на изгорял бакелит, а след това 17 дни е имало обгазявания от различни източници.  
Може да избереш да не пушиш, може да избереш да не водиш здравословен начин на живот, но въздухът няма как да го избереш, той трябва да ти бъде осигурен. Крайно време е РИОСВ да се превърне в работеща институция, която не разчита само на сигнали, а да бъде отговорна за това какво се случва със състоянието на въздуха. Основното, заради което сме се събрали, е злоупотребата с въдух, която не спира над Русе. Не става въпрос за нещо незначително, а за въдух, който поемаш във всяка една секунда в живота си, заяви една от инициаторките на организирания в социалните мрежи протест - солистката на русенската опера Владислава Гарвалова.
Тя подчерта, че има внесена петиция до президента Румен Радев, като досега само той не е сезиран от всички хора с власт да се намесят за решаване на проблема.
Искаме до края на месеца да има работеща институция, която да гарантира състоянието на въздуха в едни нормални рамки, а ние да се радваме на едни спокойни нощи, посочи още Гарвалова.
Тя коментира също, че хората вече са тотално обезверени и не вярват, че нещо ще се случи и промени. 
Един от знаковите плакати на площада бе сред най-малко видимите, но сред най-силно въздействащите. От облегалката на детска количка гледаше известният в цяла България портрет на ръководителя на фолклорна група „Кукери“ Цецко Колев съз защитна превръзка на носа, заснет по време на антихлорните протести преди 30 години.
Участниците в протеста бяха категорични, че ще продължават с демонстрациите, докато получат чист въздух, а ако това не стане, може да се премине към гражданснко неподчинение.