Mежду 11 и 29 септември земеделските производители могат да подават заявления за подпомагане за 2016 г. по схемата за отстъпка от акциза върху газьола, ползван за селскостопанска техника, съобщи аграрното министерство. Заедно със заявленията, които се подават в общинските служби по земеделие, трябва да бъдат приложени и копия и опис на фактурите за закупени горива. 
Препоръчително е земеделските стопани да направят проверка с доставчиците си на горива или НАП относно това дали фактурите за закупени гориво за 2016 г. са декларирани коректно, казват от министерството. При изчисляването на индивидуалната квота на фермерите по схемата се включват само литрите газьол, закупен с фактури, които фигурират в дневниците за продажби на търговците. 
В Закона за държавния бюджет за 2017 г. са предвидени 84 млн. лв. за помощта за отстъпка от акциза. За да получат финансиране по схемата, фермерите трябва да бъдат вписани в регистъра по чл.7 от Закона за подпомагане на земеделските производители, както и да имат заверена регистрационна карта за последните две стопански години. Допълнително се изисква кандидатите да имат валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ за акциза. 
След подаване на заявленията за подпомагане са предвидени проверки на фактурите от НАП. Помощта ще бъде изплащана на фермерите от Агенция „Митници“ чрез фонд „Земеделие“.