България и Гърция подписаха вчера Меморандум за разбирателство, който се отнася до развитието на железопътната връзка „Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе“. Церемонията се проведе в гръцкия град Кавала, а документът бе подписан от транспортния министър Ивайло Московски и гръцкия му колега Христос Спиртзис. Участваха премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас.
„Днес е един от най-обичаните празници в България. Ден, в който празнуваме Съединението. С даването на старта на този проект продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, на движението на хора и капитали“. Това каза премиерът Бойко Борисов след подписването на Меморандум за транспортен коридор между България и Гърция.
„И ние гледаме на Председателството като балканско, имаме реален шанс да покажем, че на Балканите има политически елит. Ще направим така че Балканите да станат проспериращ регион“, заяви той.
„С жп линията, на практика един проект между две държави, автоматично на 2-3 октомври към Варна присъединяваме и приятелите ни от Сърбия и Румъния“, посочи премиерът. „Имаме голям шанс заедно с Алексис Ципрас пред Европейската комисия да дадем възможност за финансиране по плана „Юнкер“, по европейски фондове. Можем спокойно да го защитим и от лист хартия да се превърне в добро съоръжение в бъдеще“, посочи Бойко Борисов.
Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави.
Предвижда се свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена система за управление на железопътния трафик. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.
Интермодалният транспортен коридор е скоростна железопътна линия. Линията трябва да свърже пристанищата Солун-Кавала-Александруполис с Бургас, Варна и Русе през Свиленград. На всички пристанища ще има мултимодални терминали за превоз на стоки по автомобилен, железопътен и речен път, обясни транспортният министър Ивайло Московски.
„Целта за обособяването на този коридор е интегрираност, свързаност, развитие на бизнеса, на индустрията по протежение на този коридор. Целта е и съответно оперативна съвместимост между две европейски държави, каквито сме - членки на ЕС, каквито сме България и Гърция“, каза Московски.
В България участъкът от Свиленград през Нова Загора до Карнобат вече е модернизиран. Остава модернизацията на трасето Карнобат-Варна-Русе.
Прогнозната цена на българския участък е 1 млрд. и 70 млн. евро. Коридорът няма да конкурира стратегическия Коридор № 8 от Италия през Албания и Македония до България, обясни транспортният министър: „По никакъв начин едното не замества другото. Те са коридори по различни направления. А Русе чрез Варна и Бургас до Солун и Кавала е свързаност на море с море, като в случая добавихме и река Дунав от българска страна“, подчерта министър Московски.
За реализацията на мултимодалния коридор ще бъде създадена съвместна проектна компания, чрез която България и Гърция ще могат съвместно да кандидатстват за финансиране, а също и да експлоатират заедно целия коридор. Двете държави ще поискат съвместна среща с еврокомисаря по транспорт Виолета Булц за уточняване на модела, по който да се създаде компанията.
За целта предстои уеднаквяване на стандартите за пристанищни, жп и мултимодални услуги между двете държави, като всички документи да се обработват на едно гише за целия коридор. Така ще се намали административната тежест и ще се улесни работата на транспортните компании. С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари.