До края на другата седмица ще е готов анализ на плащанията и задълженията на „Дунарит“ и тъй като към КТБ има много свързани кредити, проверяваме каква е стойността им и към кого са насочени те. Това каза на брифинг по повод актуална информация за „Дунарит“ министърът на икономиката Емил Караниколов.
Вчера /вторник - б.р./ имаше изявление от Емилиян Гебрев, който показа документи, с които не можахме да се запознаем, че той е собственик на русенското оръжейно предприятие, но в Търговския регистър същото лице не е вписано като собственик, заяви Караниколов. 
Беше казано, че Държавната консолидационна компания е платила цената или закупените кредити към някакво дружество - мога да кажа, че ДКК е платила на синдиците на КТБ, продължи министърът. Парите са влезли в масата на несъстоятелността. Няма законова процедура, при която тези пари да излязат оттам за някой различен от кредиторите, поясни министърът. 
Тези пари са платени на синдиците на КТБ и от тях ще бъдат удовлетворени кредиторите на банката, каза Караниколов. Последваха няколко странни за мен акта - първо беше внесена искова молба, с която не се признава плащането, смята той. След това получихме искане да се оттегли искането за вписването на търговското предприятие, но едното противоречи на другото. Към момента заради внесения иск съдът спря производството за вписването за залог на търговското предприятие, т.е. преди да бъде продължена процедурата ДКК няма как да оттегли заявлението за кредит, уточни Караниколов.
Излезе в медиите информация, че ДКК е направила изискуемо вземането - това няма как да стане, защото не е вписано, каза той. Второ, имахме готовност то да бъде разсрочено, а не да се плаща веднага с оперативни средства от „Дунарит“, посочи Караниколов.
Накратко - ситуацията продължава да е същата, че има проблем със собствеността на „Дунарит“ - там е назначен прокурист. Имаше спекулации, че Министерството на икономиката и междуведомственият съвет към МС отнемат лиценза за производство - това не е така, заяви министърът. Отнемането на лиценза се извършва от служба КОС в МВР, а не от Министерството на икономиката.
От мен лоша дума за Гебрев няма да чуете - той е професионалист и не смятам, че е извършил престъпление, като е казал, че е собственик на дружеството, отговори министърът на въпрос на медия. Също така не мога да твърдя, че е нарушен националният интерес. Вчера Гебрев каза, че каквото се дължи трябва да бъде платено. Проверяваме към кого са плащанията, задълженията на „Дунарит“ и този анализ ще бъде готов следващата седмица. В ход са съдебни процедури и работата е много объркана на тема собственост. Но е вярно, че Гебрев не е собственик, категоричен бе Караниколов. 
Към момента собственик на „Дунарит“ си остава дружеството „Кемира“, на което са запорирани акциите и дяловете от КОНПИ. Няма 15 млн.лв. кредит от ББР, които да са преведени на БКК, средствата са предвидени за обслужване на задълженията на фирма „Авионамс“, обясни Караниколов. Ние защитаваме интересите на целия военно-промишлен комплекс, както и на хората, които работят в този сектор, добави той. 
Лицензите на „Дунарит“ не са прекратени към момента, дружеството няма да спира работа, посочи министър Караниколов.
Междувременно бе съобщено, че по информация от Търговския регистър Русенският окръжен съд е спрял вписването на „Емко“ - фирмата на Емилиян Гебрев, като собственик на „Дунарит“. Магистратите са се произнесли на 16 август, на 28 август същият съд спира и вдигането на капитала на военния завод от 8 млн. на 68 млн. лв. Новите акции трябваше да станат собственост на „Емко“. Апелативният съд във Велико Търново също е спрял увеличението на капитала.
Собственик остава фирма „Кемира“, която е на банкера Цветан Василев. Делът на „Кемира“ от над 91% в „Дунарит“ обаче е запориран от държавата и разпореждането с акциите би било престъпление.
На практика два съда опровергават твърденията на оръжейния търговец Емилиян Гебрев пред Би Ти Ви във вторник, че той е новият собственик на „Дунарит“, тъй като решенията на съда не са отменени.