Глоба заради каране на кола без задължителната Гражданска отговорност беше намалена от 800 на 400 лева заради пропуск в наказателно постановление.
А.И. използвал чужд автомобил и смятал, че след като той не е негов, не е длъжен да му плаща задължителната застраховка. Само през тази година той на два пъти получавал наказателни постановления заради това - веднъж през януари, след това на 1 май. 
Глобата в такива случаи е 400 лева, но тъй като нарушението било извършено повторно, А.И. бил санкциониран с 800. Той подал в съда жалбата, в която твърдял, че постановлението е издадено от орган, който няма право на това, че след като не е собственик, не носи отговорност за неплатената Гражданска отговорност и накрая, че нарушението му не било повторно. 
Най-лесно паднал вторият аргумент - справка със закона показала, че шофьорите, които карат чужд автомобил без задължителната застраховка, също подлежат на глоба. Съдът сметнал за неоснователно и твърдението, че наказващият не е имал право да санкционира. По закон това е директорът на областната дирекция на МВР или оправомощени от него лица, сред които е и началникът на сектор „Пътна полиция“, който подписал обжалваното постановление. 
Магистратите сметнали обаче, че наистина липсва повторност, защото във второто наказателно постановление не било посочено първото с неговите реквизити, а само било споменато, че А.И. нарушава закона за втори път. Според съда това е попречило на глобения да разбере каква точно простъпка е извършил, заради което намалил глобата му наполовина - на 400 лева, колкото е за едно нарушение.