Нямаме готовност да проведем конкурса за директор на Русенска опера. Това бе краткият отговор на заместник-министъра на културата Румен Димитров, когато „Утро“ го потърси, за да разбере как се развиват нещата. 
Директорското място в един от най-старите български оперни театри бе овакантено в края на януари, когато дотогавашният директор Найден Тодоров спечели назначение на същия пост, но в Софийска филхармония. Конкурсът бе обявен от Министерството на културата на 14 март, като за временно изпълняващ длъжността бе назначена Гергана Георгиева, занимавала се дотогава с човешките ресурси в операта. 
Сравнително скоро след като изтече срокът за подаване на документи за кандидатстване, стана ясно, че комисия в МК допуска двама от кандидатите - оперния режисьор Георги Симеонов и Иван Кюркчиев, който вече има в биографията си период, през който е оглавявал културния институт в Русе
Комисията тогава обяви и единствения недопуснат до конкурса - диригента Иво Венков, който е роден в Русе, в момента е професор по дирижиране в Кралската консерватория в Антверпен. 
Остана да се определи датата за конкурса и да се оповести името на спечелилия. Но не би. До края на управлението на служебния кабинет това не се случи, като дори не беше ясно каква е причината за забавянето. Служебният министър Рашко Младенов отстъпи креслото на титуляра в третия кабинет на Бойко Борисов - театрала Боил Банов, който в предишното правителство беше заместник на Вежди Рашидов. Малко след това се чу, че недопуснатият кандидат за русенски оперен директор Иво Венков обжалва решението на комисията, но подробности не бяха съобщени. 
А междувременно в Русенската опера се засили брожението и накрая избухна скандал, като музиканти, солисти, синдикалисти и дори главният диригент маестро Георги Димитров поискаха незабавната оставка на Гергана Георгиева. Ситуацията се напече дотолкова, че се наложи министър Банов спешно да командирова своя заместник Румен Димитров да потуши напрежението и да смени и.д. директора. Така Георгиева, която същата сутрин бе уволнила маестро Георги Димитров, сама подаде оставка, маестрото бе възстановен на работа, а след няколко дни като нов и.д. бе въведен директорът на Варненската детска опера Ганчо Ганчев. 
Пак тогава впрочем, в средата на юли, на въпрос на „Утро“ зам.-министър Димитров увери, че „до края на месеца ще бъде обявена дата за провеждане на конкурса“. И поясни, че забавянето идва, защото в МК чакали /?/ обжалващият Иво Венков да депозира и нов документ за стаж, тъй като предишния комисията отхвърлила като невалиден. 
Но сега, шест месеца след първоначалното обявяване на конкурса и месец и половина след идването на зам.-министъра в Русе - Димитров каза, че Венков така и още не е представил въпросното „легитимно“ свидетелство за стаж. Защо трябва да се чака отхвърленият от комисията кандидат да си набави тепърва „правилните“ документи, така и не стана ясно. 
Юристите в МК трябва да се произнесат и да кажат какво трябва да се направи, каза Димитров. И веднага уточни, че фактически и юристите, и директорката на юридическата дирекция били „постоянно в НДК заради проблемите там - затова и не се виждаме“. И аз искам да се реши проблемът с Русенската опера, добави с порив на съпричастие Румен Димитров. Той увери, че „веднага“ ще звънне на юристите да ги пита какво става, макар че „не очаквам конкретен отговор“. И помоли от „Утро“ да го потърсим, за да ни даде повече информация... на 20 септември. Тъй като самият той излизал в отпуска, а до завръщането му не се очертавало нещо да се раздвижи по русенския конкурс. А пък и сега с този директор при вас нещата се стабилизираха, заключи оптимистично Димитров. Без да издава каквото и да било смущение от това, че вече девети месец операта в Русе е без титулярен ръководител, при това без каквото и да било обективно основание за това.  
Впрочем, говори се, че комисията не е допуснала Венков до конкурса най-вече поради липса на легитимна диплома за магистърска степен. Говори се също, че самият Венков не искал да става директор на Русенската опера. Но очевидно някой друг много иска тъкмо той да е следващият директор. Зловредни мълви твърдят, че диригентът, който предпочита да си работи в Белгия, е удобният вариант за ексшефа на операта Найден Тодоров, за да продължи да упражнява силно влияние върху операта в Русе. И дори припомнят, че около Тодоров имаше същия проблем - с липсваща легитимна диплома за висше образование, за която разказваше колоритни итории - че я дал на любимата си баба и тя я окачила над леглото си, а след като старицата се споминала, дипломата изчезнала. Какво да ги правиш - артисти! С тях  никога не е скучно - за добро или за зло...