Богата и разнообразна програма предлага и тазгодишният Есенен салон на изкуствата и културата, който общината предлага на русенци за 15-и път. Той започва на 15 септември с интригуваща изложба на литографии на Марк Шагал в Художествената галерия и с деветото издание на Грийн рок фест с участието на вокалиста на американската група „Steelheart“ Миленко Матиевич и група „Тангра“. На 17 септември пък ще се проведе фестивалът на детското и младежко творчество „Всемир на таланти“. В афиша на салона са награждаването на международния конкурс за екслибрис на библиотека „Любен Каравелов“, вече традиционният Римски пазар на крепостта Сексагинта Приста, изложба на румънските художници Петра Шербанеску-Танасе и Симона Делиу на 19 септември в Историческия музей. 
През октомври предстоят конкурсът „Северно сияние“ и литературният фестивал, организиран от дружество „Елиас Канети“, общината и ОП „Русе арт“, за който „Утро“ писа подробно. Октомври ще бъде белязан също от биеналето „Изкуството на миниатюрата“, националния ученически литературен конкурс „Стоян Михайловски“ и шестата национална хорова среща. В навечерието на Деня на народните будители на 31 октомври ще бъде връчена националната литературна награда „Елиас Канети“.
София Филм Фест ще гостува в Русе за седми път - първите две прожекции на 3 ноември са „Белгийският крал“ на режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърдс и „Лудетини“ на Паоло Вирдзи. Друго очаквано артсъбитие е Националната джаз среща от 16 до 18 ноември, а от 24 до 28-и предстои международният конкурс „Франц Шуберт“. 
Есенният салон тази година ще завърши с международния турнир по спортни танци WDSF WORLD OPEN Русе 2017 на 25 и 26 ноември.