Петко Илиев, който застреля крадец в лозето си, ще чака делото под домашен арест, реши окръжният съд снощи. Прокурорът настояваше пенсионерът, който след 3 месеца ще навърши 70 години, да чака началото на делото в ареста с аргумента, че го заплашва сериозно наказание и затова можел да се укрие или да извърши друго престъпление. 
На възрастния мъж са повдигнати две обвинения - за убийство и за притежаване на самоделно огнестрелно оръжие.
Адвокатите на Илиев поискаха домашен арест и изтъкнаха, че човекът е с кристално чисто съдебно минало за разлика от двамата крадци в лозето си, които са с дълги досиета. Те не пропуснаха да отбележат, че мъжът се е принудил да се въоръжи, за да може да сплашва обирджиите, тъй като имотът му и добивът от него многократно са били ограбвани и той не е можел да се ползва от плодовете на труда си заради различни престъпници.
Според защитниците най-важната причина дядото да бъде пуснат под домашен арест е, че той не е стрелял умишлено и дори не знае как точно е станал изстрелът. Беше направено предположение, че това се е случило, след като пострадалият крадец е дръпнал приклада. 
Човекът е защитавал имота си, добива от него, а не на последно място и самия себе си, тъй като и двамата престъпници са имали ножове с остриета от по 15 сантиметра, напомниха защитниците. Освен това щом крадецът е паднал прострелян, мъжът веднага го е натоварил на колата си и лично го е закарал в болницата, а след това доброволно се е предал в полицията.
Като смекчаващо вината обстоятелство беше изтъкнато и влошеното здравословно състояние на възрастния човек и множеството му сериозни заболявания. В очи се набиваше лошият му слух, заради който се налагаше адвокатите му да повтарят на висок тон до ухото му думите на съдията към него. Преди началото на заседанието пък старецът се разплака, а неговите близки постоянно го обгръщаха с внимание, притеснени, че под влияние на стреса с него може да се случи нещо лошо.