30 села в областта останаха без ток в извилата се опустошителна буря, придружена от силен дъжд и едра градушка. На много места вчера имаше скъсани жици и паднали далекопроводи, а по пътищата - паднали дървета. Унищожена е голяма част от селскостопанската продукция в градините и нивите, а хората от селата разказват, че не помнят такова бедствие.
Областният управител Галин Григоров и заместникът му Валентин Колев започнаха вчера обиколка на най-пострадалите райони. Екипите на „Пожарна безопасност“, „Енерго про“ и  Агенция „Пътна инфраструктура“ работиха усилено за възстановяване на електрозахранването и разчистването на пътищата в региона от многобройните паднали дървета. Заради бурята бе нарушено движението на влакове по жп линията Русе-Иваново и пътниците се превозваха с автобуси.
Най-сериозно е положението в община Иваново, към която е село Тръстеник. Всички къщи са пострадали, със счупени прозорци, паднали керемиди и съсипани градини. От сутринта хората метяха улиците от стъклата и листата и коментираха, че всички плодове и зеленчуци са по земята. Разказват, че градушката е била доста едра, а в дворовете все още има останали парчета.
Невиждани досега ледени парчета с правоъгълна форма с дължина 3-4 см се изсипаха в Две могили. За 10 минути градушката унищожи зеленчуковите градини в града, вятърът със скорост над 100 км/час събори три огромни ореха и голям бор на пътя за Батишница.
Бурята започна в 21.38 часа, а 50 минути по-късно служителите от КООРС в общината бяха вдигнати на крак, за да разчистят пътя за Батишница. В това време големи дървета се прекършиха преди отбивката за града по пътя Русе-Бяла и движението беше пренасочено през Две могили, което утежни работата по разчистване на пътя за Батишница. Шофьорите попаднаха в капан и на двата пътя се образуваха километрични опашки. За един час пожарната и общинска техника разчисти двата пътя и движението бе подновено. Вихрушката изтръгна голям бор и го стовари върху църквата в Бъзовец, но храмът не е пострадал, каза вчера за „Утро“ кметът на Две могили  Божидар Борисов.
Сериозни щети са нанесени и в Беленско, посочи кметът на общината Димитър Славов. В града има пострадали от паднали дървета коли, потрошени са керемидите на някои къщи, а новият басейн е в окаяно състояние, шезлонгите са вкарани във водата, съблекалните са почти съборени.
Тежко пострада и община Ценово, където силният дъжд бе примесен с градушка колкото орех. Най-сериозни са пораженията в село Долна Студена, където гроздовата реколта е смачкана почти до зърно. В Пиперково пък частен имот пламна заради преплетени електрически жици, но пожарът бързо бе овладян и не нанесе значителни щети. 
Със сигурност поне още няколко дни ще продължи почистването на населените места от счупени клони и паднали дървета. По пътя за Русе, Свищов и Бяла също има пречупени големи стволове на дървета, които временно затрудниха движението, но вече се разчистват, каза зам.-кметът на общината Ваня Игнатова.
Най-много валежи са измерени в Караманово - 35 литра на квадрат, и в Горно Абланово - 47 л/кв.метър. 
Силният вятър прекърши дървета и във Ветово, като едно от тях огъна покрива на лек автомобил.