Ангела Меркел потвърди в неделя вечерта статута си на фаворит, за да бъде преизбрана. Това се случи на първия и единствен телевизионен дебат в предизборната кампания в Германия. Нейният съперник се нуждаеше от победа, за да обърне тенденцията. И той се провали, пише АФП.

"Меркел представи изпълнение, пълно с уверения, Шулц практически не успя в никоя от тези атаки”, отсъжда лявоцентристкият „Зюдойче Цайтунг” (Süddeutsche Zeitung) след излъчването на дуела по четирите основни телевизионни канала и гледан от милиони избиратели.

Лидерът на германските социалдемократи Мартин Шулц трябваше наложително да вземе надмощие пред камерите, за да се надява да навакса значителното си изоставане след консервативната канцлерка, според социолозите.

Толкова красноречив и спонтанен, колкото Ангела Меркел е мислеща и резервирана, бившият председател на Европейския парламент бе априори по-добре подготвеният да спечели упражнението и да тръгна отново напред.

Тази цел бе пропусната според първите сондажи на телевизиите.

На власт от 12 години, канцлерката бе посочена като по-убедителната от опонента си: 55% срещу 35% според анкетата на А Ер Де и 32% срещу 29% според тази на Це Де Еф.

Трудно е при тези условия да се повярва в изправянето на СДП, която показва изоставане от около 15 процента в намеренията за гласуване спрямо консерваторите на канцлерката. И това само три седмици преди изборите.

Да си симпатичен не е достатъчно

Кандидатът Шулц е симпатичен човек, но симпатията не стига, за да станеш канцлер”, посочва ежедневникът „Зюдойче Цайтунг”.

За ежедневника „Меркур” от Мюнхен, нещата са ясни.

"Има ли впечатление за равен мач, който да е достатъчен, за да се обърне тенденцията на общественото мнение в последния участък? Има сериозни съмнения", пише вестникът.

"В този свят, станал несигурен и управляван от лидери, пълни с тестостерон, хората не разбират много добре това, което иска Шулц. Но знаят много добре какво може Меркел”, добавя изданието.

Германските социалдемократи, членове от 2013 година на правителствената коалиция на канцлерката, не успяват да разрешат основния си проблем: да представят политическо предложение наистина различно от това на Меркел.

Те си мислеха, че намерили решението в началото на годината с напускането на Зигмар Габриел, министъра на външните работи, и пристигането на „новия човек” на германската политическа сцена: Мартин Шулц, който в действителност направи цялата си кариера в Брюксел.

Жалко за тях, той не убеди предварително.

С икономическата си равносметка, за която ревнува цяла Европа - безработицата е на исторически ниско равнище - и своята центристка политика, Ангела Меркел остави малко ъгли за атака на социалдемократите. Канцлерката си направи в неделя злорадото удоволствие да окоси тревата под своя съперник пред телевизионните камери.

Удари на сабя във водата

Докато Мартин Шулц бе решил да играе строго спрямо Турция с надеждата да се отличи от канцлерката, обвързана с дипломатическите си задължения, именно тя открадна вниманието по темата.

Изправена пред влошаването на положението с правата на човека в страната (Турция), Ангела Меркел обяви, че подкрепя прекратяването на преговорите за присъединяването на Турция към ЕС.

"Не виждам да се приближава и никога не съм мислела, че това може да се случи", каза тя, добавяйки, че въпросът е само за това кой - Турция или ЕС - "ще затвори вратата" първи.

За останалата част, ударите на Мартин Шулц имаха ефекта на удари със сабя във водата.

Мартин Шулц се опита да постави под натиск канцлерката за спорното ѝ решение взето само преди две години. Това за отварянето на вратите на страната за стотици хиляди мигранти. Без голям резултат, СДП участваше в тези решения.

И накрая кандидатът на социалдемократическата партия се оказа в затруднено положение. На въпроса дали изключва съюз с радикалната левица на Германия в бъдещо правителство той отказа да отговори.

Несигурност, която неотдавна струваше избора на СДП в провинция Саар, тъй като мнозинството от германските гласоподаватели отхвърлят тази перспектива.