„Искам още един мост на Дунав край Русе, но той ще бъде изграден на концесия“, обяви в събота пред участници в десетата Лятна академия на младежката организация на ГЕРБ премиерът Бойко Борисов. И побърза да уточни, че който иска да минава по-бързо, ще плаща. Според министър-председателя такъв мост край Русе е нужен, защото ще бъде свързан с новата част на магистрала „Хемус“, която ще тръгва на 3 км от сегашния Дунав мост в посока Мартен и ще свързва Русе с Велико Търново, а оттам ще се влива в новоизградения главен път.
Тази транспортна връзка ще бъде сред водещите теми в предстоящите срещи на премиера с колегите му от Гърция и Румъния на 5 и 6 септември.
Идеята за изграждане на втори Дунав мост край Русе беше обсъдена на работна среща на 22 август в зала 1 на областна администрация от русенски депутати, представители на държавната и местната власт от Русе и Гюргево и други заинтересовани страни. Тогава всички участници се обединиха около становището, че изграждането на втори мост край Русе е необходимо, за да се реши проблемът със задръстванията на сегашното съоръжение. По първоначални изчисления мостът ще струва 250 млн.евро