Русенецът Петър Ванев е първият българин, който извървя успешно прочутия маршрут Pacific Crest Trail - Тихоокеанския хребет. Това стана ясно завчера, когато Петър приключи рискованото и пълно с адреналин от всякакво естество бродене пешком по трасето с дължина 4240 километра или 2658 сухопътни мили и се спря на финалната точка на прехода на границата между Съединените щати и Канада. Внушителното разстояние от Мексико до дървените знаци недалеч от канадския Ванкувър Петър Ванев измина за 5 месеца и един ден. 
Русенецът пристъпва към това приключение за физиката и духа, вдъхновен от пътешествието на Черил Стрейд по Тихоокеанския хребетен път. Това е пътят от границата на Мексико до границата на Канада. Той минава през пустинята Мохаве, през калифорнийските Сиери, през непроходимите лесове на щатовете Орегон и Вашингтон. Още когато Петър поема на път в края на март, той е наясно, че до този момент Тихоокеанският хребетен път няма българско постижение. „Време е то да стане реалност“, казва Петър на 27 март. Пет месеца и един ден по-късно българското постижение наистина става реалност. 
По пътя си Ванев редовно съобщава на своите приятели в социалните мрежи през какво преминава и какво преживява. Един от симпатичните детайли е, че той на много места оставя и свое послание - „Save Pirin“ /“Спаси Пирин“/. Което пък предизвиква негови съмишленици от екодвижението да му пратят свой отговор-послание „“Вихрен, Кончето и Средноноса се гордеят с теб!“. 
В момента Пепи прекосява Щатите и самият той очаква с нетърпение деня, в който ще се завърне при близките и приятелите. Пътьом той прати чрез вестник „Утро“ специални и сърдечни поздрави до русенските си приятели и обеща да разкаже много интересни моменти от невероятното си приключение.