Измененията в Административно-процесуалния кодекс предвиждат драстично увеличение на таксите за физически и юридически лица, сигнализира на пресконференция в Русе адвокат Анели Чобанова. Тя посочи, че за граждани таксите за подаване на жалби от 10 лева досега стават вече 90 лева, а за юридически лица нарастват от 25 лева на 450 лева. По този начин се ограничава не само правото на защита, но също и достъпът до правосъдие на хората, коментира адвокат Чобанова. И припомни, че от Центъра за защита на правата в здравеопазването тя и нейни колеги са атакували 24 наредби и медицински стандарти, при което 19 от тях вече са отменени. 
Чобанова отново настоя за промени в закона, който би позволил на болни, изписвани като безнадеждни, да получават т.нар.състрадателно лечение - с палиативни все още екпериментални медикаменти. Русенската адвокатка, която работи в София, вече спечели едно такова дело - за отказано прилагане на британската ваксина полифлуид на Боянка Мишева, починала в крайна сметка. В момента МЗ обжалва, но няма да се откажем от нашата теза, предстои дело във Върховния съд, обясни юристката. 
Тя се спря и на друг тревожен проблем, по който работи: регистрирането на българското кисело мляко в Европейската комисия като географско название. Държавата се бави, въпреки напомнянията от ЕК, но имаме сведения, че Гърция се кани да направи тази регистрация, като се възползва от две наши фирми, каза Чобанова. Аз считам, че в момента нашата администрация продава или предава интереса на българския производител и потребител, каза Чобанова. Тя напомни също, че не получава развитие и друг въпрос, свързан с уникалното българско кисело мляко: опаковките, в които то се заквасва и съхранява. Кофичките по стандарт трябва да са от полистирен, а не от полипропилен, както правят някои фирми, тъй като полипропиленът уврежда качествата на българския продукт.