Европейската футболна централа (УЕФА) започва разследване срещу френския футболен отбор "Пари сен жермен" (ПСЖ) за нарушаване на финансовия феърплей. От Централата обявиха официално, че процедурата вече е стартирана, а причината е рекордната сума от 222 млн. евро, която бе платена за привличането на Неймар от „Барселона“.

Освен това френският отбор взе под наем Килиан Мбапе от "Монако" с опция да го привлече за постоянно след една година срещу 180 млн. евро.

В същото време парижани осъществиха само три продажби - Серж Орие в "Тотнъм" за 23 млн. еври, Блес Матуиди в "Ювентус" за 20 млн. евро и Жан-Кевин Огюстен в "Лайпциг" за 13 млн. евро.

От УЕФА заявиха, че разследването ще продължи няколко месеца. "Разследващият отдел на комисията за финансов контрол ще проведе редовни срещи, за да може внимателно да оцени цялата документация, свързана с този случай", се казва в изявлението.

УЕФА счита, че финансовият феърплей е ключов механизъм, който има за цел да гарантира финансовата устойчивост на европейския клубен футбол.

ПСЖ веднага излезе с отговор и обяви, че ръководството на клуба е много изненадано от "този поход". Парижани твърдят, че непрекъснато информират УЕФА за финансовото въздействие на сделките, извършени това лято, въпреки че "клубът не е задължен да го прави".

"Клубът е изключително уверен в способността си да докаже, че спазва напълно правилата на финансовия феърплей за фискалната 2017-2018 г.", се казва още в изявлението на ПСЖ.