Пенсионер от Бяла прострелял от упор крадец, когото сварил в лозето си да бере грозде. Пострадалият по-късно е починал.
В четвъртък около 15 часа 70-годишен собственик на лозов масив в землището на Бяла отишъл да нагледа гроздето, но заварил двама мъже на 55 и 58 години да пълнят чували. Пенсионерът извадил незаконната си пушка от багажника на колата и без предупреждение прострелял по-възрастния ром от упор в черния дроб. Мъжът паднал на земята и от корема му шурнала кръв. Стрелецът се уплашил, натоварил го в колата и веднага го откарал в болницата в Бяла. Въпреки усилията на лекарите обаче простреляният починал в 16 часа.
Извършителят е арестуван, срещу него е повдигнато обвинение в умишлено убийство. Тепърва проверка ще покаже дали пушката е бойна, ловна или самоделка. Засега данните сочат, че оръжието е самоделно направено за стрелба с бойни патрони. Материалите по случая са предадени в прокуратурата, на стрелеца е наложена мярка за задържане за 72 часа. Ако бъде признат за виновен, пенсионерът може да влезе в затвора от 10 до 20 години.
Кражбите на грозде от лозята ще зачестят, то узря по-рано заради сухото време и крадци вече са плъзнали по масивите, казаха вчера от Областната дирекция на МВР. Вече има получени сигнали за брани лозя във вилните зони около Русе. Крадците обикновено са от ромски произход, винаги се движат в група и са въоръжени с ножове уж за самозащита. Затова от полицията предупреждават собствениците, ако заварят чужди хора да берат лозята им, да не се саморазправят, а веднага да подават сигнал на тел.112. В противен случай могат да пострадат не само крадците, а и собствениците на лозя.