Ирина ИЛИЕВА
Една млада русенка неотдавна публикува първия си интернет музикален албум, в който е събрала първи авторски парчета. 22-годишната Моника Колева е момиче с големи амбиции и безспорен талант. Тя композира, пише текстове и пее. 
Всъщност Моника започва да пее като на шега преди 7 години. Един ден решава да си направи видео и го пуска на свой приятел. Той е впечатлен от видяното и я подтиква да започне да се занимава с пеене, но професионално. Моника се записва на уроци при различни музикални педагози в Русе, но като всеки млад човек разчита много на интернет, където в YouTube вървят видео уроци на професионални американски музикални педагози. Започва да записва кавъри на популярни песни и да ги качва във видео канала си в YouTube. После се престрашава и пуска и авторски парчета. В момента само там Моника има около 2000 абоната. 
Към авторската музика се насочва, вдъхновена от певицата Тинаше, смятана за новата Бионсе в хип-хора. Започва да събира пари за собствено музикално студио и с помощта на микстейпове записва своите първи парчета. Музиката, която прави, е доста атрактивна. Работи върху нея от 3 години и вече има над 4 хиляди последователи в социалните мрежи. Вече се замисля и за участия на клубните сцени у нас, но споделя, че това изисква много усилия и средства. 
Освен музиката, на която посвещава почти изцяло времето си, Моника учи международни икономически отношения като студентка задочничка в Стопанската академия в Свищов. Казва, че избрала тази специалност като резервен вариант, ако не успее с музиката, а задочната форма е, за да има време за своята музика. Мечтае да учи поп и джаз пеене в Консерваторията, но поради високата такса на обучение Моника все още не може да си го позволи. 
Момичето е амбициозно и със сигурност ще успее да осъществи и тази си мечта. Но сега по-близката й цел е да си купи по-добра техника и с нея да прави повече и по-хубава музика. Затова в моментa е в Холандия заедно с приятеля си. Там работи, за да събере средства. Защото най-голямата мечта на Моника всъщност е да направи самостоятелна кариера, без помощта на големите музикални компании. Споделя, че това е възможно, но изисква много упоритост и търпение, както и средства, които тя продължава да си набавя с упорит труд.