Президентът на САЩ Доналд Тръмп лично е взел решението за закриване на консулството на Руската федерация във Сан Франциско, както и на дипломатическите сгради във Вашингтон и Ню Йорк. Той е направил избор от предоставените му варианти и не планира да обсъжда това по телефона с президента на Русия Владимир Путин, заяви на РИА-Новости високопоставен представител на американската администрация.

Той отбелязва още, че на Тръмп „бяха п редставени варианти, подготвени от екипа му по национална сигурност и той лично взе това решение”.

В четвъртък вечерта САЩ обявиха нови ограничения в дейността на руските дипломатически представителства в САЩ, според които от 2 септември се закрива генералното консулство на Русия в Сан Франциско и консулски обекти във Вашингтон и Ню Йорк.

По-рано в отговор на закриване на дипломатически обекти на Русия в САЩ и изгонване на дипломати Москва поиска Вашингтон да съкрати броя на служителите в дипломатическите мисии в Русия до 455 души, като ги приведе в съответствие с броя на руския персонал в САЩ.