САЩ искат Русия да закрие генералното си консулство в Сан Франциско до 2 септември. Отделно Вашингтон настоява Русия да закрие до същата дата руските консулства във Вашингтон и в Ню Йорк.

Това заяви говорителката на Държавния департамент Хизер Науърт. „Това е в духа на паритета, на който държат руснаците“, добави тя.

По-рано Москва предложи на САЩ да съкрати дипломатическия си персонал в Русия със 755 души – или до 445 служители. По този начин Москва изравни броят на американските дипломати в Русия до броя на работещите в руските мисии в САЩ. Тогава руската страна заяви, че мерките й са отговор на гласуваните от америкаския Конгрес нови санкции срещу Русия.

От своя стана САЩ спряха от 23 август процедурата по издаването на немигрантски визи в цяла Русия. От 1 септември тази процедура се възобновява, но само в посолството на САЩ в Москва. Вашингтон обясни нововъведението със съкращаването на броят на дипломатическите си служители в Русия. По-рано американски визи се издаваха от консулствата в Петербург, Екатеринбург и Владивосток.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се обади по телефона на руския си колега Сергей Лавров, за да го информира за новите ограничителни мерки на ръководеното от него ведомство. Това съобщи рускто Министерство на външните работи. Тилърсън се обади предварително, за да уведоми за предстоящите мерки и представи пред Лавров тяхното съдържание.

На свой ред Лавров „изрази съжаление за ескалацията на напрежението в двустранните отношения, започната не от нас“. Той добави, че Москва внимателно ще проучи новите мерки, след което ще бъде съобщено за нейната реакция.

В същото време високопоставен служител на Съвета за национална сигурност на Белия дом заяви за ТАСС, че в американската администрация с нетърпение се подготвят да приветстват новия руски посланик Анатолий Антонов на церемонията по връчването на акредитацията му на президента Доналд Тръмп. Той не посочи датата на церемонията.

Анатолий Антонов бе назначен за посланик на 21 август, той бе зам-външен министър.