Една от най-ценните русенски антики - тракийското съкровище, открито в местността Сиври тепе край село Борово преди 43 години, от днес ще предизвиква възхита у наследниците на суровите викинги. В градския музей „Бригенс“ в норвежкия град Берген, една от известните културни точки в западноевропейското пространство за изкуство, се открива изложбата „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“, която се организира от българското Министерство на културата. Норвежците за първи път ще се докоснат до богатото културно наследство на древните обитатели на българските земи. 
Освен изящните предмети, създадени през 4 век пр.н.е., които съдържа находката от Борово, в експозицията са включени още 598 предмета, сред които съкровищата от Панагюрище и Летница, находки от Далаковата могила, апликациите от колесница, намерени край Ивайловград, бронзова императорска глава, открита край Свищов, червенофигурни рисувани вази от Аполония Понтика край Созопол и др. 
Изложбата, която се открива днес в средновековната столица на скандинавската държава, ще радва ценителите до 10 декември тази година.