426 проекта по европейски програми се изпълнени или договoрени в Русенска област от присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година досега. Това отчете Областният информационен център на среща с журналисти, която се състоя в Туристическия център в село Бръшлен. Всички тези проекти носят в областта 383 милиона лева безвъзмездна финансова помощ, стана ясно от презентацията на инфоцентъра. 308 от общия брой проекти за 256 млн. лева са разработени в община Русе.  
През новия програмен период 2014-2020 до момента само по оперативните програми в Русенска област са договорени 146 проекта за над 103 млн. лева безвъзмездна финансова помощ, от които 119 проекта за над 97 млн.лева са отново за община Русе.  
Срещата с журналисти се проведе в Бръшлен, тъй като селото е в състава на единствената за областта Местна инициативна рибарска група „Главиница-Тутракан-Сливо поле“, която има спечелен проект за разрабоване на стратегия на стойност 40 000 лева. Разговорът премина в Туристическия център в селото, създаден с близо 0.5 млн лева от Европейския фонд „Рибарство“.