Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 1.3% спрямо предходния месец, сочат данни на Националния статистически институт. Показателят се смята за предвестник за движението на цените на дребно, тъй като естественият стремеж на фирмите е оскъпяването на производството да се пренася върху крайния потребител. Основна причина за ръста са поскъпналите от 1 юли източници на енергия - ток, газ и пара.
При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ повишението е с 6.5%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.9%, и в преработващата промишленост - с 0.2%.
По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти - с 2.4%, и при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.6%, а увеличение е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 0.8%, и при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 0.7%.
Общият индекс на цените на производител през юли 2017 г. нараства с 4.7% в сравнение със същия месец на 2016 година. Увеличение на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 10.0%, в добивната промишленост - с 6.8%, и в преработващата промишленост - с 2.8%.
Повишават се цените на едро най-вече за стоките, които се пласират в България. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юли 2017 г. е с 2.4% над равнището от предходния месец и с 3.5% в сравнение със същия месец на 2016 година.