В средата на септември се очаква да се направи първа копка на ремонта на четирите улици, които свързват кея с центъра - „Славянска“, „Църковна независимост“, „Райко Даскалов“ и „Баба Тонка“, благоустрояването на крайбрежната алея от жп прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“ и реконструкцията на Парка на младежта. Общината е в процес на подписване на договорите със строителните фирми. Това каза главният архитект Живка Бучуковска на пресконференция вчера. Предвижда се да се стартира с рехабилитация на пешеходната среда по улиците „Райко Даскалов“ и „Славянска“. Ще бъде създадена организация на движението, ще има известно неудобство, а от общината апелираха за търпение. 
По цялата дължина на ул. „Райко Даскалов“ ще се паркира, а в посока от бул. „Фердинанд“ към площад „Свобода“ движението ще е еднопосочно. Уличното платно ще се преасфалтира, а паркингът към площада ще се запази с червени керамични павета, които ще се пренаредят. Тротоарите ще са с цветни керамични плочи на суха фуга. 
И по „Слявянска“ е предвидено паркиране по цялата дължина, като пред сградата на Параходство Българско речно плаване ще има нов паркинг. На площад „Свети Никола“ ще се направи ново кръгово движение. По улицата ще има и двупосочна скоростна велоалея, а тротоарните настилки ще се подменят. 
По „Баба Тонка“ ще се преасфалтира уличното платно, ще се подменят бордюрите, ще се направи нова велоалея от „Придунавски“ към площад „Свобода“ и ще се обнови озелененото пространство в северната част на улицата. 
До Съдебната палата по „Църковна независимост“ ще се направи нов паркинг с 23 места, ще има и детска площадка, уличното платно също ще се преасфалтира, а тротоарните настилки ще се подменят. 
В привлекателна зона за отдих, спорт и развлечения за млади и стари ще се превърне крайбрежната ивица в района от жп прелеза на Речна гара до ул. „Мостова“. Цялата територия ще бъде благоустроена, като ще се разшири алеята и ще се обособи велоалея. Ще се изградят две малки амфитеатрални арт площадки, тематични детски площадки и фитнес на открито. Ще има също декоративни елементи в настилките, места за отдих, пластики и рекламно-информационни колони.  
Нов облик ще придобие и Паркът на младежта, като съществуващата настилка на алеите ще се подмени с нова от клинкерни блокчета. Амортизираните паркови насаждения също ще бъдат сменени. Площадката пред плувния комплекс „Норд“ ще бъде оформена като площ за открити експозиции с временен характер. В близост до спортния комплекс ще се изгради нова фитнес площадка, ще се поставят също нови съоръжения за отдих. Ще се обособи и панорамна площадка, а съществуващата колонада на главната напречна алея ще се възстанови. 
Срокът за изпълнение на мащабните ремонти по обектите е 14 месеца, а общата сума на проекта е 16,8 млн. лева.