Община Бяла е една от четирите в страната с проблемни депа за отпадъци и в риск за неспазване на изискванията на европейското законодателство, посочиха от Министерството на околната среда и водите. Общинската администрация обаче се е заела да спасява депото, като вече има обявена обществена поръчка за доизграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Борово, в който попадат общините Борово, Бяла, Две могили и Ценово.
Прекратяването на експлоатацията на старите общински депа, които не отговарят на изискванията на европейското законодателство, е от изключителна важност във връзка с наказателната процедура срещу страната ни от Европейската комисия. Досега са пуснати 49 от предвидените 55 регионални системи за управление на отпадъците, които трябва да заместят старите депа, съобщиха от екоминистерството. 
Ако до март 2019 г. Бяла няма пусната в експлоатация нова система, ще последват много сериозни санкции. От общинската администрация в градчето са изпратили преди няколко седмици писмо до ведомството с уверение, че регионалното депо ще бъде изградено до 31 декември 2018 година. 
Очакванията са, че по обявената обществена поръчка няма да има засилен интерес от страна на фирмите и последващо обжалване, тъй като стойностите за обособените три позиции в обявлението са преизчислени и съкратени. Реално строителството може да стартира още тази година, а предвиденият срок за изпълнение е девет месеца. Общата стойност на поръчката е 15 618 250 лева. Освен доизграждане на регионалната система за управление на отпадъците, се предвижда доставка и монтаж на машини, съоръжения и мобилно експлоатационно оборудване за депото. Наред с това ще се доизгради инфраструктура за външни връзки на площадката на депото с републиканската пътна мрежа и мрежите на техническата инфраструктура. Предвидена е реконструкция и рехабилитация на общинския път Бяла-Стърмен-Ботров с начало от кръговото кръстовище на пътя между Русе и Велико Търново до пътя за площадка Бяла север.
През 2012 г. регион Борово с водеща община Бяла беше поканен да кандидатства с проект за изграждане на регионалната система по европейска програма, като беше сключен договор за безвъзмездна финансова помощ, а в началото на 2013 г. беше обявена обществена поръчка. След продължително провеждане и обжалване през май 2015 г. беше подписан договор със срок на изпълнение до края на ноември същата година, но обединение „Борово Еко“ не изпълни в срок задълженията си и договорът беше прекратен, за което в началото на 2016 г. беше уведомена Агенцията за обществени поръчки.
Фирмите, които имат желание да доизградят депото и да сложат край на сагата, могат да подават оферти до 15 септември, а на 18-и специална комисия ще ги отвори и разгледа.