Проблемът с терена на Градския стадион в Русе ще предизвика най-сетне скорошна проверка на екип от министерството на спорта. Както писахме неведнъж, изграденото от „Тарктур“ ЕООД игрище след търг и обществена поръчка е в ужасно състояние. Преди ден шефът на фирмата Христо Станков пък заля медиите с обяснения, че тарктурци са свършили работа по часовник и стовари цялата вина върху „тези, които стопанисват стадиона“. А „тези“ са общинското предрпиятие „Спортни имоти“. Във връзка с назряващия сериозен скандал „Утро“ разговаря вчера с директора на „Имотите“ Веселин Богданов.


- Г-н Богданов, да започнем от първото обвинение на Станков - че не сте разполагали с техника по поддържане на терена!
- Работим с техника под наем. Не знам какво това говори на широката публика, но работим с всичко необходимо - косачка, аератор, вертикулатор. През следващия месец общината ще закупи съвсем нова техника.
- Вярно ли е, че игрището е в ужасно състояние, защото не го поддържате както трябва?
- На първо място искам да кажа, че липсва и никога не е имало официален предавателно-приемателен протокол за края на ремонтите, извършени от „Турктур“. Категорично заявявам, че фирмата не ни остави никакви официални инструкции по поддръжката на терена - какво например да се прави след първия, втория, третия, четвъртия месец след полагане на тревата. Така бяхме принудени да се ползваме от консултациите на други фирми със сериозен опит в тази сфера. От тях научавахме какви торове трябва да се слагат, на колко време трябва да се коси, как да извършим опесъчаването, кога и как да се полива. Моите уважения, но всяка дейност, свързана с грижите по терена, е отразявана по дати и часове в специален дневник. Отчитан е всеки разход - кога са купени торовете, какво и колко количество е използвано. 
- А защо игрището прилича на блато?
- Отговор на този въпрос могат да дадат само изпълнителите от „Тарктур“. Дренажът е едно на ръка. Да вземем поливната система. Тя практически не може да се използва, тъй като разширителният съд е компрометиран напълно. Липсва каквото и да е било нормално налягане за равномерно поливане. Така сме принудени да ползваме налягането на градския водопровод. А знаете какво става при него - когато потреблението е голямо, налягането намалява. И обратно. „Спортни имоти“ няма никаква вина. Вината е на „Тарктур“.
- Заговори се, че фирма със солиден опит в поддръжката на футболни терени може да се заеме с отстраняване на дефектите. Как стои този въпрос?
- Това е фирмата, която ни консултира редовно. Нейни експерти огледаха игрището и излязоха със становище пред министерството на спорта. В това становище са посочени всички нередности, предизвикани при ремонтите на „Тарктур“. По принцип тази фирма може да се заеме с ремонта на ремонта, но не е редно. Защо? Да речем, че ще платим едни 50 000-100 000 лева. Но защо да го правим, след като по силата на договора „Тарктур“ трябва да гарантира във времето напред изпълнението на обекта. При работа на друга фирма тази гаранция ще отпадне. Отстраняването на дефектите е работа на фирмата изпълнител. А това е „Тарктур“. Тя да се оправя с нередностите.