Футболният отбор на „Дунав“ пак може да остане на улицата и да търси спасение с митарства по други градове, защото теренът на Градския стадион е опасен за игра. 
Такова впечатление остана след импровизираната пресконференция, която зам.-кметът на Русе Димитър Наков даде на Градския стадион вчера. Тя бе своеобразен отговор на гръмогласните изявления в столични медии на Христо Станков, управител на „Тарктур“ ЕООД. Станков заяви 48 часа по-рано, че неговата фирма направила перфектен ремонт на Градския стадион, но Русе, разбирай „Спортни имоти“, едва ли не досъсипали прекрасния терен с некадърната му поддръжка.    
„Тарктур“ ЕООД спечели правото да работи на стадиона по обществена поръчка за 1 милион лева. Възложител беше спортното министерство.
Инж. Наков отхвърли пункт по пункт всички обвинения и изложи позицията на общината. 
„Налице е само приемателно-предавателен протокол между „Тарктур“ и спортното министерство от 5 май 2017 година. Общината не е парафирала подобен документ. Такъв документ няма, тоест общината не е приемала обекта. Лично аз съм подписал само констативен протокол, в който се казва какво точно се извършва към съответната дата - полагането на трева, вдигането на електрически стълбове и т.н.“, каза Наков. 
И веднага показа снимки, правени в хода на ремонтите. На тях се вижда заблатяване на терена след дъждове, когато тревата все още не е била положена. Зам.-кметът отбеляза, че става въпрос за некачествен дренаж и чимове с „неидентифицирана тревна смес“. А виновникът е само един „Тарктур“ ЕООД. 
И буквално започна да разгръща тревата, за да посочи няколко плевела, сред които се мъдреше и глухарче.
Освен това, докараните в Русе рулони далеч не изглеждали с дебелина от 3 сантиметра, каквато декларация имало от името на вносителя. Дебелината на чимовете най-много да е сантиметър-два. Затова и под тях вече се виждала мрежата, която ги крепи. Ако футболист оплете краката си с бутоните в тази мрежа, може да получи много тежка травма.   
По темата с поливната система, която не функционирала, Наков посочи на място полиетиленовия резервоар за вода, който буквално бе намачкан от свлачище. 
„Да не говорим за подходите към алеите, подпорните стени и оградите. Тук е „веселба“. Вижте тези деформирани шахти до стълбовете за електрическото осветление. Тези подходи бяха разрушени от „Тарктур“ и после ги възстановявахме с наши средства. Що се отнася до осветлението, единственият му плюс е, че го има. Ние поканихме независима лаборатория, която помогна за добрата осветеност на терена“, посочи инж. Наков.   
Според него въобще не може да се говори за някаква вина на община Русе, тъй като тя не е възложител на поръчката. Каквото зависело от нея като поддръжка на терена, било направено. При това от „Тарктур“ не оставили никаква официална документация какво точно трябва да се прави по игрището. Месечният наем по грижите за игрището с наета от други фирми техника възлизали на 1400 лева. 
Какво може да се направи оттук нататък? 
„Спортното министерство да задължи „Тарктур“ да отстрани дефектите на базата на подадените от общината сигнали“, отговори инж. Наков.
В какъв срок? 
„Гаранцията е от 5 години, така че...“, каза Наков, което означава, че срок не може да бъде фиксиран и че той не зависи от общината. 
Кога ще идват експерти от министерството по назначената проверка за състоянието на терена? 
Общината не е уводомена за конкретна дата, заяви зам.-кметът.  
„Общината има готовност и може да отстрани дефектите за нейна сметка, но от „Тарктур“ са длъжни да изпълнят гаранционните си задължения“, каза още Наков и добави, че в крайна сметка може да се стигне до съд, където ще стане ясно „кой е крив, кой е прав“.   
На въпроса колко би струвал един такъв ремонт на ремонта, отговори: „Може би 200 000-300 000 лева“. 
Перспективата игрището да бъде „замразено“ идва само 4 месеца след празничните салюти, че Русе се сдоби с уж модерен и нов терен.
Дали „Дунав“ ще играе тук мача си на 10 септември? 
„Не знам! Преценете сами. Теренът е в много лошо състояние. Ако не може да се възстанови, въпреки че правим всичко възможно, как да се играят мачове тук?!“, каза Наков на фона на ръмженето на моторна косачка, която подстригваше олиселия и печално изглеждащ „нов“ терен. 
Кошмарът беше в централната част на терена с оформена падина, гьолчета и прелитащи волно блатни мухи.