Пациент подаде сигнал срещу лекар за отчетена неизвършена дейност още в първия ден, когато започна издаването на Уникален код за достъп /УКД/ до електронните здравни досиета, съобщи вчера за „Утро“ директорът на Районната здравноосигурителна каса Калоян Копчев. По сигнала започва проверка и ако се установи подобно нарушение, договорът на медика с касата ще бъде прекратен, каза още Копчев.
Уникалният код за достъп може да бъде получен от всеки гражданин, като това може да стане при заверка на рецептурна книжка, подаване на документи за издаването й или получаване на протоколи за скъпоструващи лекарства, заплащани от НЗОК. Кодът позволява на пациентите да получат информация от сайта на касата дали отразените в личните им досиета дейности са извършени от лекарите и стоматолозите, които ползват, и ако има разминаване, да сигнализират в РЗОК, обясни Копчев. 
Уникалният код за достъп е личен. Заявления за неговото издаване и получаване се подават лично в РЗОК при представяне на документ за самоличност. Услугата се предлага на всички гишета, за да няма струпване на граждани, каза Копчев и уточни, че е в интерес на гражданите да получат достъп до електронното си досие, за да контролират как се харчат парите им за здраве.