Луксозният влак „Ориент експрес“ пристигна вчера с 27 минути закъснение на Централна гара в Русе. Композицията с 15 вагона беше посрещната от близо 500 русенци, родители с деца и пенсионери с внучета, които по време на целия престой на легендарния влак се снимаха пред вагоните.
Искахме да видим „Ориент експрес“, защото много сме чували за него, а и съм чела романа на Агата Кристи и ни е интересно да го видим отблизо, каза Зоя Рангелова, която заедно с 5-годишната си внучка Никол с нетърпение чакаха пристигането на композицията.
Преди четири години пак бях на гарата при идването на „Ориент експрес“, но ми е интересно да видя дали има промяна в композицията. Предварително четох в интернет за него, знам дори и цената на билета - 9000 евро, но надали някога и аз ще мога да пътувам с него. Затова сега реших да го покажа на сина ми Асен и да си направим снимки, каза русенката Искра. 
Случайно сме в Русе и решихме да видим приказния влак, на 11-годишния ми внук му е много интересно, каза Симеонка от Плевен. Малкият Веско пък заяви, че няма търпение да пристигне влакът и да го разгледа отвътре.
От съображения за сигурност обаче, заради атентатите във Франция и Испания, и тази година вратите и прозорците на влака останаха затворени. Туристите, които по това време обядваха във вагон-ресторанта, само махаха с ръце на посрещачите си.
Във влака, станал прочут от едноименния роман на Агата Кристи, тази година от Париж до Истанбул пътуват 99 пътници от четири континента, със 17 повече от миналата година. Най-много са туристите от САЩ - 48, следвани от Великобритания - 13, Австралия - 11 и Канада - 7. От Франция и Япония са по четирима, от Аржентина и Полша пътуват по двама и по един турист от Швеция, Швейцария, Люксембург, Малта и Чехия се наслаждаваха на комфорта на влака. За всички тях се грижи персонал от 44 човека от Франция и Италия.  
Цената на шестдневната обиколка из Европа е от 7326 до 10 000 евро в едната посока, каза пред журналистите вчера стюардът Рикардо от Италия. За обяд и вечеря в „Ориент експрес“ на туристите винаги се предлагат по 3-4 менюта, които включват патешко конфи, филе от риба с шафран, хайвер от белуга за близо 500 евро, телешко с трюфели, пушена сьомга, зеленчуци и най-различни десерти. На масите се слагат плата с различни видове сирена, от които пътниците си избират според своите предпочитания, уточни Рикардо.
След като композицията зареди вода, отпътува за Варна, където след престой за нощувка ще продължи днес за Истанбул. Там тези пътници ще слязат, за да се приберат по родните си места със самолет или кораб, а на тяхно място ще се качат други, които в събота пообед отново ще минат през Русе на път за Париж.