Фирми за топлинно счетоводство са на път да забъркат голяма каша в сметките за топла вода за следващия месец, решавайки без всякаква нужда да извършат отчитане и на водомерите в края на август. Тъй като през целия месец топла вода нямаше никъде в града, от снемането на показанията няма никакъв смисъл. „Топлофикация Русе“ не го изисква, за този месец няма да има и сметки за плащане. Въпреки това фирми за дялово разпределение са решили да го направят - според техни клиенти единствено за да не изтърват месечната такса за отчитане.
„Дикей Л“ е разлепила навсякъде бележки, че ще прави отчитане, уж за да не ни ощети, ако сме източили този месец топла вода.  В най-лошия случай обаче ще става въпрос за някакви части от кубика, които ще се отчетат следващия месец. И понеже топлинната енергия през септември ще е все една и съща, пак ще платим същите пари, само че за малко повече кубици. Но междувременно „Дикей Л“ ще прибере от всички ни по 1,20 лева такса за отчитане, оплакаха се в „Утро“ абонати на фирмата, живеещи в „Локомотив“ и „Здравец Изток“.  
Управителят на „Дикей Л“ Димитър Кюркчиев обясни решението си с факта, че в миналото е получавал точно обратните оплаквания от свои клиенти - защо не им е отчел водомерите, за да не плащат студената вода като топла. На въпроса дали ще се начислява такса за отчета този месец, той първоначално отговори уклончиво, че още нямало решение на дружеството по този въпрос. По-късно обаче позвъни в редакцията, за да заяви, че пари за този месец няма да се събират.
Интересът на „Дикей Л“ в случая е ясен. Фирмите за дялово разпределение, които според мнозина експерти са напълно излишни, получават приходите си най-вече от тези такси. Обикновено те наемат хора на граждански договори, които отчитат водомерите за 0,15-0,25 лева на брой. За тази работа фирмите вземат от клиентите си по 1-1,20 лева, като прибират разликата.
Инициативата на „Дикей Л“ обаче може да забърка по-големи каши в сметките за септември. Тъй като всички фирми позволяват и самоотчет на клиентите си, а на много места служителите им просто приемат на доверие дадените им показания, някой спокойно може да реши да си надпише сега някой кубик, за да не го плаща през септември. Ако много хора го направят - останалите им съседи, които не участват в програмата „Изряден клиент“ на „Топлофикация“ ще заплатят и техните сметки, тъй като цената на един кубик може да се получи 20-30 лева. А в случай, че всички до един надпишат здраво кубиците си - може да се получи, че „Топлофикация“ е подала N на брой мегавата за блока, а потреблението е нула. И контрата ще остане у топлофикационното дружество.
Ако нещо такова се случи, ще подведем под отговорност топлинния счетоводител, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Русе“ Севдалин Желев, когото „Утро“ запозна с проблема. Той увери, че ремонтните дейности ще приключат навреме и топлата вода ще потече в домовете на русенци вечерта на 31 август или сутринта на 1 септември.